Bonduelle a fost prezent în calitate de partener la evenimentul Picnic în Familie, organizat la Mogoșoaia, la care au participat 35.000 de copii și părinți.
Gusturile se formează începând din copilărie. Pentru că misiunea Bonduelle este de a-i ajuta deopotrivă pe cei mici și cei mari să mănânce mai bine și mai sănătos, completându-și dieta cu preparate ce conțin alimente vegetale, am fost parteneri la ediția din acest an a „Picnicului în familie” de la Mogoșoaia, un eveniment de tradiție al verilor bucureștene.
Părinții știu prea bine că relația copiilor cu legumele e complicată. Cu porumbul dulce mergi la sigur, de exemplu. Pe de altă parte, cu mazărea și fasolea verde e practic o loterie; multor copii le plac, dar la fel de mulți nu vor să le vadă în farfurie. Sunt copii care ronțăie cu plăcere morcovi cruzi – fie în varianta tânără („baby”), fie tăiați bastonașe. Dar sunt și alții care acceptă să mănânce doar legume gătite, adică „ascunse” printre ingredientele meselor din familie.
Cu alte cuvinte, atunci când avem de-a face cu un public atât de... pretențios, misiunea pe care ne-am asumat-o, și anume cea de a transforma modul în care mâncăm, este o adevărată provocare. Succesul depinde de formarea obișnuinței de a mânca echilibrat și sănătos. Doar că pentru asta e nevoie de... un pic de efort de convingere.
Așadar, pentru a-i convinge pe copii că legumele sunt și savuroase, și sănătoase, și... prietenoase, am mers pe 8 iunie în Parcul Mogoșoaia, la „Picnic în Familie” pentru o întâlnire cu adulții și copiii ieșiți la iarbă verde.
Acolo, în mijlocul naturii, circa 35.000 de părinți, bunici și copii s-au bucurat de o zi în care cei mici au avut ocazia de a participa la o mulțime de activități, concerte, concursuri distractive și ateliere de desen, precum și momente speciale.
La standul Bonduelle s-a derulat însă „operațiunea” de împrietenire a copiilor cu legumele. Pentru că, așa cum spune o zicală de marketing, „prezentarea e totul”, sute de copii au stat cuminți ca să le fie pictate pe mâini (sau pe față) imagini cu legume haioase – morcovii vesel colorați și simpaticele ciuperci fiind preferatele prichindeilor.
Copiii au interacționat cu Domnul Porumb, care a răspuns la întrebări, s-a jucat și i-a înveselit pe cei mici, alături de care a făcut, desigur, și poze haioase. La mesele de la stand, în centrul atenției tuturor, mai ales a copiilor, au fost bineînțeles legumele, sub forma modelelor de colorat și a stickerelor simpatice. Nu a lipsit nici panoul unde copiii își puteau face poze în chip de morcov, ardei gras și porumb.
Nu au fost uitați nici adulții, pentru care am organizat două concursuri, unul online, iar al doilea chiar la standul Bonduelle. În concursul desfășurat pe pagina Facebook a evenimentului au fost oferite premii, prin tragere la sorți, celor mai simpatice sau... persuasive povești relatate de vizitatori despre cum își conving aceștia copiii să mănânce legume.
Al doilea concurs, organizat la stand, a fost deschis copiilor care au participat la sesiunile de pictură pe față (sau, după preferință, pe mânuțe). Aceștia s-au putut înscrie pe o listă din care, o dată la fiecare oră, a fost tras la sorți câte un câștigător, premiile acordate fiind produse Bonduelle și rechizite școlare.
Cum îi convingem pe copii să mănânce legume?
Prin urmare, „picnicul” cu Bonduelle a fost o reușită. Dar dacă vă întrebați totuși de ce în multe cazuri este nevoie să îi convingem pe copii să mănânce legume, de ce ei refuză ceva ce nouă ni se pare atât de delicios, atunci iată câteva explicații.
În primul rând, textura și gustul legumelor sunt ceva cu care trebuie să te obișnuiești. Multe legume, chiar și gătite (de exemplu broccoli), au un gust ușor amărui, dat de conținutul de fenoli și flavonoizi, niște compuși benefici pentru sănătate.
Pe de altă parte, copiii sunt în mod natural reticenți față de lucrurile noi – mai ales dacă este vorba de ceva de mâncat. Neofobia, termenul științific ce desemnează această atitudine, are originile în evoluția umană. Oamenii sunt mult mai dispuși să mănânce ceea ce știu și le place decât să încerce mereu lucruri noi. Din acest motiv, preferințele alimentare ale oamenilor rămân în general stabile, așa cum o arată tradițiile culinare ale popoarelor.
Cu alte cuvinte, reticența copiilor față de legume este perfect explicabilă, nu o simplă toană a vârstei.
Iar cel mai bun lucru pentru a-i face pe copii să mănânce legume este să le oferim ocazia de a se se obișnui cu ele. Orice stratagemă este permisă – de la „ascunsul” legumelor în felurile de mâncare preferate la activități și jocuri distractive sau povești pe înțelesul celor mici. Pentru că, așa cum spuneam, gusturile se învață, este nevoie ca atât copiii, cât și părinții să înceapă prin a integra treptat legumele în alimentația lor. Ca întotdeauna, împreună în familie lucrurile merg mai ușor. Iar uneori, chiar copiii sunt cei care îi conving pe adulți!
Așa că nu uitați: în primul rând, părinții trebuie să mănânce legume la mesele de acasă!