1. >Inspiratie
  2. >DE PE CÂMP ÎN FARFURIE

Detalii despre modelul agro-industrial al grupului Bonduelle:

De pe câmp în farfurie: un canal de producție specializat bazat pe know-how-ul fermierilor și expertiza agronomică a firmei Bonduelle.

Sunt necesare o organizație bine testată și cele mai noi cunoștințe de specialitate pentru a se asigura că consumatorii se pot bucura de legume de înaltă calitate, cultivate cu respect și recoltate la maturitate deplină. 
De pe câmp în farfurie: grupul Bonduelle a dezvoltat un canal de producție specializat care, de ani de zile, lucrează pentru a dezvolta o producție de legume care să respecte din ce în ce mai mult mediul și oamenii săi.

 

 

Expertiză de la început până la sfârșit

Deși fiecare are propriul rol, așteptări și limitări în cadrul canalului, provocarea este una comună. Scopul este în cele din urmă de a hrăni nouă miliarde de oameni, protejând în același timp solul, oamenii care îl cultivă, produsele și consumatorul. 

Modelul agro-industrial al firmei Bonduelle este un triunghi virtuos și câștigător. De acesta beneficiază partenerii agricultori, care primesc sprijin și expertiză agronomică din partea grupului Bonduelle și care furnizează fabricilor sale legume de calitate care îndeplinesc un set foarte strict de specificații, precum și consumatorul final, care se poate bucura de legume de înaltă calitate pe tot parcursul anului. 

Grupul Bonduelle deține în prezent aproape 128.000 de hectare de teren în întreaga lume și lucrează cu 3.100 de fermieri parteneri, dintre care 1.500 sunt în Franța. Expertiza sa, cunoștințele sale în domeniul agronomiei și experiența sa în tehnicile de cultivare dobândite de-a lungul deceniilor îi permit să își asiste partenerii în implementarea practicilor agricole alternative.

Exemplele includ prelucrarea solului pe rânduri (Strip Till), practică care este utilizată în Rusia, acoperirea plantelor (pături vegetale), plivirea mecanică, monitorizarea parcelei de către dronă pentru a utiliza exact cantitatea necesară de apă pentru a iriga, dacă este cazul, și multe altele. Acest schimb de experiență contribuie la schimbarea practicilor prin reconcilierea productivității culturilor cu conservarea resurselor.

Know-how de ultimă oră în domeniul agronomiei

Departamentul agronomic dezvoltat de Grup de la începuturile sale oferă sprijin tehnic agricultorilor. Departamentul are peste 260 de specialiști, ingineri și tehnicieni (supraveghetori de teren, supraveghetori de culturi), dintre care 160 pot fi văzuți zilnic pe câmpuri. 

Această organizație ne permite să rămânem în contact strâns cu partenerii noștri fermieri pentru a-i ajuta atunci când este necesar, de la semănat până la recoltare.

Această expertiză răspunde, de asemenea, nevoilor unui program industrial extrem de exact, care este concentrat în doar câteva săptămâni și constă în aprovizionarea continuă a fabricilor de procesare cu legume coapte, de sezon în timpul perioadelor de recoltare.
 

Supraveghetorul de teren: un specialist, partener permanent pentru fermieri

Vincent Dupire - Supraveghetor de teren, Nord Picardie 


„Legumele cultivate pe câmp necesită o practică de cultivare foarte tehnică, iar fermierii au nevoie de foarte multe cunoștințe. Rolul nostru este de a-i ajuta cu culturile lor, oferindu-le cunoștințele noastre în domeniul agronomiei pentru a produce legume de calitate cultivate într-un mod responsabil și recoltate la maturitate.

Legumele rămân la maturitate deplină doar pentru câteva ore! Monitorizăm culturile cu atenție în fiecare zi pentru a observa, sfătui, evalua și, mai ales, pentru a recolta la momentul potrivit. Rareori se întâmplă să treacă mai mult de cinci ore între momentul în care recoltăm mazărea pe câmp și momentul în care o ambalăm în fabrica de procesare."

Un model agricol virtuos

Pentru a produce legume de înaltă calitate, accesibile tuturor, Bonduelle a conceput un model de aprovizionare care acordă prioritate asociațiilor de producători (76% din suprafața totală cultivată a Grupului). Acest model predominant de aprovizionare se bazează pe un contract anual cu fermierii.

Acesta garantează rotația culturii pe o parcelă, care este esențială pentru a se asigura că nu se produce „oboseala solului”, producerea cantităților potrivite pe baza vânzărilor estimate, pentru a minimiza risipa și pentru a programa semănatul și recoltarea cu scopul de a optimiza producția industrială. 

Acest model are, de asemenea, o serie de beneficii pentru fermierii care sunt membri ai asociațiilor: 

- independență: în general, Bonduelle nu contabilizează mai mult de 20% din venitul lor;
- siguranță: datorită prețurilor garantate cu câteva luni în avans și independent de fluctuațiile prețurilor materiilor prime la nivel mondial; 
- remunerare bazată pe un model durabil care ia în considerare riscurile climatice; 
- acces la cunoștințele de specialitate a peste 260 de profesioniști Bonduelle din domeniul agronomiei: ingineri și tehnicieni (supraveghetori de teren și de cultură) care își împărtășesc experiența și know-how-ul cu fermierii. 


Bazele acestui model au fost oficializate în anii 1990 prin crearea unui protocol agronomic special disponibil în șapte limbi și distribuit oriunde firma Bonduelle este prezentă.

96% dintre partenerii noștri fermieri au semnat protocolul, care angajează toate părțile interesate ale Grupului să respecte cerințele Bonduelle atât pentru calitatea produselor, cât și pentru agricultura responsabilă.

Axarea pe regiunea Nord Picardie

Bonduelle are o lungă istorie în regiunea Nord Picardie. Grupul a dezvoltat primele sale relații cu partenerii săi agricultori în această zonă. Unii au cultivat pentru Bonduelle timp de mai multe generații. 


De la doar câteva hectare la început, Bonduelle are acum 18.000 de hectare cultivate în regiune și puțin peste 1.200 de fermieri parteneri. Regiunea produce peste 30 de tipuri de legume care sunt procesate în zonele Renescure (Nord), Vaulx Vraucourt (Pas-de-Calais) și EstréesMons (Somme). 


Bonduelle colaborează cu două asociații de producători: OPLVERT și OPLINORD, cu care a încheiat parteneriate puternice, pe termen lung. OPLVERT, prezidată de Eric Legras, reunește peste 800 de fermieri și 14.000 de hectare de culturi, care sunt procesate în principal la Estrées și Vaulx-Vraucourt. Parteneriatul cu Bonduelle, construit de-a lungul anilor, se bazează pe principii puternice și durabile. 

Scopul asociației este de a asigura veniturile fermierilor, de a obține produse de calitate datorită agriculturii care respectă mediul și reglementările și de a sprijini Bonduelle pe noi piețe, cum ar fi liniile de produse organice și de specialitate.

Terenurile cultivate într-un mod mai ecologic

Grupul Bonduelle și-a stabilit un obiectiv pentru 2025: 100% din terenuri să fie cultivate cu o combinație adecvată de tehnici alternative de cultivare. În Nord Picardie, de exemplu, sunt utilizate diferite tehnici pentru a: 

 

Proteja solul: 

- 100% din parcele folosesc rotație extinsă;
- 100% din parcele au fost geolocalizate în ultimii opt ani;
- din 2010 s-a efectuat un studiu pe termen lung cu Vegesol, care evidențiază valoarea păturii vegetale în timpul perioadelor lungi de rotație;
- Bonduelle colaborează cu rețeaua Innovaterre, un grup de fermieri care fac schimb de practici și idei inovatoare (de exemplu, acoperirea cu mai multe specii potrivită specificului legumelor); 

 

Conservarea resurselor de apă: 

- în ultimii 15 ani au fost efectuate evaluări ale apei; 
- instrument decizional conectat pentru îmbunătățirea eficienței apei, precum și a know-how-ului agronomic, care permite favorizarea soiurilor cu sisteme radiculare bine dezvoltate ori de câte ori este posibil;

 

Implementarea protecției naturale a plantelor:

Peste 300 de capcane pentru insecte,

- 17 supraveghetori de teren conectați în rețea monitorizează culturile și consiliază fermierii,
- controalele sunt efectuate asupra a 100% dintre agricultori prin intermediul analizelor;
- este emis săptămânal un buletin de monitorizare a culturilor.

 

Fabrica din Estrées în câteva cifre:

Produse conservate: 15 linii de conservare: peste 200 de milioane de conserve.
Produse congelate: nouă linii de congelare: 76.000 de tone de produse.
 

De citit