Vitamina K este necesară pentru producerea de protrombină la nivelul ficatului, ea jucând rolul cel mai important în coagularea sângelui. De asemenea, și alți factori de coagulare produși în ficat necesită prezența vitaminei K. 

Din cauza deficiențelor de protrombină sau de oricare dintre acești factori, sângele se coagulează încet sau deloc și chiar o rană minoră poate provoca sângerări de durată. Vitamina K influențează, de asemenea, absorbția de calciu de către oase. 

Deficitul de vitamina K

Un deficit prelungit de vitamina K poate duce la osteoporoză - oasele devin fragile și casante. Din fericire, aceste deficiențe sunt rare, iar oamenii sănătoși nu au nevoie de niciun fel de suplimente alimentare. Deficiența de vitamina K apare în cazul afecțiunilor grave intestinale și hepatice și al tratamentului pe termen lung cu antibiotice. Medicamentele care scad colesterolul inhibă absorbția de vitamina K în sânge. 

În cazul pacienților care au luat medicamente anticoagulante, efectul vitaminei K este blocat, iar aceasta poate provoca osteoporoză. Organismul uman nu este capabil să sintetizeze vitamina K. De aceea, este necesar să-i oferim alimentele ca sursă. 

Vitamina K în alimente

Vitamina K se găsește în principal în legumele cu frunze verzi (de exemplu broccoli, salată verde, varză, spanac), în căpșuni, ulei de soia și în anumite produse de origine animală (de exemplu, ouă, ficat de vită).

Oase puternice cu vitamina K

Află mai multe despre sănătatea ta la: