Vitamina C este cea mai cunoscută vitamină cu rol în întărirea imunității, fiind, în general, cunoscută ca leac pentru banala răceală. Așadar, prezența ei este esențială în dulapul cu medicamente, pentru bolile specifice sezonului rece (toamnă și iarnă). Ingerarea ei în mod regulat reduce frecvența răcelilor, în special în cazul celor care se antrenează sau desfășoară muncă fizică intensă. Vitamina C sigilează și întărește vasele de sânge, prevenind astfel învinețirea și sângerările epiteliale, respectiv sângerările gingivale. De asemenea, declanșează oxidarea colesterolului "rău", determinând astfel o reducere a leziunilor artero-sclerotice patologice. Deficiența de vitamina C la nivel de organism poate cauza slăbirea vaselor capilare, respectiv poate conduce la anemie, întrucât acest compus crește gradul de absorbție al fierului. Printre sursele de vitamina C, pe primul loc se situează legumele din familia cruciferelor și fructele de pădure. Pe al doilea loc se află cartofii, iar pe locul al treilea, legumele și fructele de culoare galbenă și verde. Locul patru este ocupat de restul de legume și fructe (căpșuni, zmeură). În lumea animală regăsim o cantitate foarte mică de vitamina C.

Asigură-te că dieta ta este bogată în vitamina C

Află mai multe despre sănătatea ta aici:

Legumele – vitamine la fiecare masă

Dieta de toamnă – cum evităm kilogramele în plus

Top 3 legume sănătoase care te pot menține tânăr