Informațiile nutriționale ale cerealelor și leguminoaselor

În acest articol vei descoperi informații privind componența nutrițională a cerealelor precum: grâul, orzul, ovăzul, porumbul și orezul; dar și a leguminoaselor precum fasolea, lintea, soia și altele. Acestea sunt alimente bogate atât în macronutrienți (proteine, lipide, carbohidrați) dar și în micronutrienți (vitamine și minerale).

Proteinele sunt elemente de construcție importante, lipidele fac parte din structura oricărei celule și participă la reglarea proceselor corpului, făcând parte din anumiți hormoni, iar carbohidrații conferă energie în mod eficient.

Vitaminele au roluri antioxidante, de activatori enzimatici și sunt implicate în metabolism. Mineralele participă și ele la activarea unor enzime, participă la metabolism, fac parte din anumite vitamine și intră în componența oaselor și a altor țesuturi.

De asemenea, cerealele și leguminoasele vin cu un aport mare de fibre alimentare.

Toate acestea fac din cereale și leguminoase alimente de bază pentru orice dietă echilibrată. Verifică și tabelul de mai jos pentru a afla mai multe detalii în ceea ce privește macronutrienții.

Tabel cu calorii produse făinoase

Produs

Cantitatea

Valoare energetică (kcal)

Proteine (g)

Lipide (g)

Carbohidrați (g)

Arpacaș

100 g

324

10,0

1,3

66,3

Arpacaș fiert în apă, apos

100 g

108

3,4

0,4

22,1

Arpacaș fiert în apă, dens

100 g

76

2,3

0,3

15,7

Hrișca

100 g

343

13,3

3,4

61,5

Boabe de mei preparate

100 g

210

6,1

2,3

35,8

Budincă de orez

100 g

202

5,6

5,7

32,0

Cereale - grâu

100 g

343

6,4

3,2

82,6

Cereale - orz

100 g

355

9,8

3,6

79,4

Cereale - porumb

100 g

363

6,9

2,5

83,6

Cereale - secară

100 g

351

9,0

3,0

81,0

Cereale cu fructe uscate

100 g

325

8,4

3,4

72,2

Cereale cu stafide și alune

100 g

375

11,5

12,7

62,9

Cotlete vegetariene din griș

100 g

141

3,0

5,3

20,2

Cușcuș

100 g

358

13,0

2,0

72,0

Desert de orez

100 g

133

3,0

2,9

23,5

Făină de grâu

100 g

342

9,2

1,2

74,9

Făină de grâu 500

100 g

324

11,7

1,8

63,7

Făină de grâu 550

100 g

331

10,6

1,3

67,6

Făină de hrișcă

100 g

367

13,6

1,2

73,7

Făină de orez

100 g

371

7,4

0,6

82,0

Făină de orz

100 g

293

10,7

1,9

56,8

Făină de ovăz

100 g

369

13,0

6,8

64,9

Făină de soia degresată

100 g

291

48,9

1,0

21,7

Făină de soia nedegresată

100 g

385

36,5

18,6

17,9

Făină de soia semi-degresată

100 g

334

43,0

9,5

19,1

Făină de tort 

100 g

334

10,3

1,1

68,9

Fasole albă uscată

100 g

102

7,0

0,5

16,9

Fasole gătită

100 g

123

7,8

0,5

21,5

Fasole mare

100 g

66

7,1

0,4

14,0

Fasole păstăi

100 g

24

2,0

0,2

3,6

Fasole roșie uscată

100 g

93

8,4

0,3

13,7

Fulgi de grâu

100 g

304

12

1,6

56

Fulgi de grâu preparați cu apă

100 g

92

3,2

0,3

18,7

Fulgi de hrișcă preparați cu apă

100 g

90

3,2

0,8

17,1

Fulgi de mei preparați cu apă

100 g

90

3,0

0,7

17,0

Fulgi de orz

100 g

320

9,3

1,1

66,5

Fulgi de orz preparați

100 g

106

3,1

0,4

23,0

Fulgi de ovăz

100 g

305

11,0

6,2

50,1

Fulgi de ovăz cu apă

100 g

84

2,9

1,4

14,8

Fulgi de ovăz cu lapte

100 g

105

3,2

4,3

14,2

Fulgi de ovăz fierți

100 g

303

11,0

6,1

49,7

Fulgi de ovăz preparați cu apă

100 g

88

3,0

1,7

15,0

Fulgi de ovăz preparați cu lapte

100 g

102

3,2

4,1

14,2

Găluște ucrainene 

100 g

106

3,9

1,0

20,3

Griș

100 g

328

10,3

1,0

67,7

Griș pe bază de apă

100 g

80

2,5

0,2

16,8

Griș pe bază de lapte

100 g

98

3,0

3,2

15,3

Linte roșie, semințe uscate

100 g

284

24,0

1,5

42,7

Linte uscată

100 g

352

24,6

1,1

52,7

Linte, lăstar

100 g

119

9,0

0,6

22,1

Macaroane, extra

100 g

337

10,4

1,1

69,7

Macaroane

100 g

335

10,7

1,3

68,4

Macaroane cu ou la cuptor

100 g

152

4,6

8,3

14,8

Macaroane de casă

100 g

322

12,0

3,7

60,1

Macaroane cu ou 

100 g

345

11,3

2,1

68,0

Mălai

100 g

330

7,2

1,5

70,2

Mazăre decorticată

100 g

299

23,0

1,6

48,1

Mazăre gătită

100 g

60

6,0

0,0

9,0

Mei

100 g

348

11,5

3,3

66,5

Mei fiert

100 g

210

6,1

2,3

35,8

Orez

100 g

344

6,7

0,7

78,9

Orez boabe

100 g

113

2,4

0,2

24,9

Orez cu bob mediu

100 g

330

7,0

1,0

71,4

Orez gătit cu lapte

100 g

97

2,5

16,0

3,1

Orez gătit în apă

100 g

78

1,5

0,1

17,4

Orez maro

100 g

331

6,3

4,4

65,1

Orez prăjit 

100 g

144

4,0

5,6

19,4

Orez prăjit cu brânză dulce

100 g

189

5,1

7,1

26,1

Papanași cu brânză

100 g

166

7,9

6,4

18,9

Papanași cu cereale (sorg)

100 g

170

6,9

5,9

22,2

Risotto cu carne

100 g

229

7,4

11,8

24,2

Risotto cu carne și legume

100 g

185

6,6

10,0

18,3

Soia

100 g

446

36,5

19,9

15,1

Soia, lăstar

100 g

85

9,2

4,7

5,8

Spaghetti Bolognese

100 g

577

24,7

30,5

49,0

Tărâțe de grâu

100 g

267

16,0

4,7

17,7

Terci de hrișcă

100 g

346

11,7

2,7

64,7

Terci de orz cu ou si lapte

100 g

386

11,7

6,4

69,2

Valori nutritive ale produselor făinoase din cereale    

În produsele din făină integrală se găsesc din belșug numeroase componente minerale, cum ar fi de exemplu: fosfor, zinc, magneziu, fier, mangan, seleniu și cupru dar și vitaminele din grupul B-urilor, în special: vitamina B1 (tiamina), vitamina B3 (niacina) și vitamina B6 (piridoxina). Ele sunt o sursă bună de energie și au o valoare nutritivă relativ mare, fiind alimente aflate la baza oricărei piramide alimentare.

Este bine de precizat că efectul cerealelor în organism este unul acidifiant și iritant. Persoanele cu anumite afecțiuni ale tractului digestiv (gastrite, sindromul intestinului iritabil, Crohn`s, ș.a.) trebuie să consulte un specialist pentru a alege alimentele potrivite lor.    

Beneficiile produselor amidonoase: cerealele și leguminoasele

Făinurile și pâinea integrale, arpacașurile, pastele și terciurile constituie alimente de bază ce ar trebui să facă parte din dieta oricui. Contrar opiniilor în acest sens, consumarea lor zilnică, adaptată la nevoile fiecăruia, nu duce la obezitate, ba chiar din contră, o previne. Conținutul acestor produse în fibre alimentare ajută la producerea senzației de sațietate. De asemenea, aportul de grăsimi este scăzut.

Arpacașurile groase și produsele mai puțin rafinate se recomandă persoanelor ce suferă de constipa ție și de hemoroizi, acestea stimulând tranzitul intestinal.

Arpacașurile mărunte, similare grișului, pastele și terciurile de ovăz se recomandă bolnavilor cu sensibilitate intestinală dar și pacienților aflați în perioada de convalescență. Acestea se digeră mai ușor și pun mai puțină presiune pe intestine. În cazul bolilor care se manifestă prin inflamarea țesuturilor intestinului este bine să evităm grâul deoarece are fibre dure care irită mucoasa.

Semințele uscate ale păstăioaselor, numite și leguminoase (mazăre, fasole, soia, linte) conțin excelente cantități de proteine de origine vegetală. Dintre acestea, soia și produsele din soia sunt cele mai bogate în acest macronutrient.

 Unul dintre efectele mai puțin plăcute ale consumul de leguminoase este balonarea. Acest fenomen se întâmplă atunci când dieta nu conține suficiente alimente din această categorie și flora intestinală nu este adaptată consumului lor. Atunci când consumul devine constant, flora se modifică în concordanță și problema balonării dispare.

Alege întotdeauna produsele alimentare care conțin măcinișul întreg al cerealei. Din făinurile albe sunt extrase părți importante ale bobului și astfel valoarea nutritivă (cantitatea de vitamine, minerale și fibre) scade mult. Consumul de produse de patiserie sau panificație, care conțin făină albă, este asociat cu multe probleme de sănătate: diabet, dislipidemii, obezitate și multe altele.

Cerealele și leguminoasele sunt alimente de bază pentru oricine urmărește echilibrul. Acestea sunt bogate în proteine de bună calitate și ușor digerabile, fibre alimentare atât de necesare, dar și vitamine și minerale. Pentru o și mai bună diversificare a portofoliului de nutrienți, acestea se pot combina în nenumărate variante cu legume, fructe, semințe, nuci și felurite condimente.

Dacă suferi de alergii sau intoleranțe la gluten poți afla mai multe consultând și alte articole.

Moduri recomandate de păstrare a produselor făinoase și pe bază de cereale

Termenul de valabilitate al produselor de panificație de calitate este unul redus. Într-un mediu umed și neaerisit pâinea mucegăiește repede. Produsele din comerț cu termene mari de valabilitate au în componența lor ingrediente lipsite de nutrienți și în plus vin cu adaosuri precum: stabilizatori, antioxidanți, coloranți șamd, menite să le prelungească viața la raft. Alege întotdeauna produsele cu puține ingrediente, integrale sau prepară-ți singur acasă pâinea și cele necesare.

Cel mai bun loc pentru păstrarea pâinii este un coș de lemn sau de plastic cu orificii care asigură aerisirea. Se pot folosi de asemenea pungi de hârtie. Pâinea și chiflele congelate pot fi păstrate chiar și câteva luni fără a-și pierde calitățile gustului.

Biscuiții și pesmeții se păstrează în borcane de sticlă sau în cutii. În recipient se poate pune un pic de sare grunjoasă de bucătărie, pentru a absorbi umezeala.