Principiul numărul unu în regimul mamelor care alăptează este cel al meselor uşor digerabile. În meniu trebuie să domine mâncărurile gătite şi coapte, cu mici cantităţi de grăsime. Trebuie mărit aportul de lapte şi produse lactate, legume şi fructe, pentru a acoperi necesarul zilnic de calciu.

Tabel de calorii pentru mamele care alăptează

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Afine 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Agrişe 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Alune 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Asparagus 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Borş rece de sfeclă 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Brânză Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Brânză fără grăsime 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Brocoli proaspăt 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Cafea înlocuitor 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Caise 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Calarabă 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Căpşuni 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Carne de iepure 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Carne de viţel gătită 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Cartofi 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Castravete murat 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Ceai verde 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Cereale cu stafide şi alune 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Chefir 0% grăsime 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Chifle de grâu 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Cicoare 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Ciocolată amăruie 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Cireşe 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Coacăză neagră 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Coacăze 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Coacăze roşii 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Cod gătit 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Cod înăbuşit 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Conopidă proaspătă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Corcoduşe 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Coronişte 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Dovleac 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Dovlecel Patison 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Fasole de Spania 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Ficat de pui 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Filet de curcan 100 g 105 15,8 4,6 0,1
Fragaria 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Frunze de sfeclă 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Găină 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Grepfrut 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Halibut gătit 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Harbuz 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Hrean 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Iaurt natural 2% grăsime 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Iepure gătit 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Îngheţată 100 g 126 3,2 3,5 21,3
Lămâie 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Lapte 0,5% grăsime 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Lapte 1,5% grăsime 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Lapte acru 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Lapte dietetic 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Lup de mare gătit 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Macaroane cal, extra 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Macrou gătit 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Mărar 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Mei fiert 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Mere 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Mere uscate 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Merlan gătit 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Merluciu gătit 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Morcov 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Morun fiartă 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Mure negre 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Mure roşii 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Nap 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Orez marou 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Ouă de găină întregi 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Pâine cu seminţe 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Pâine de secară 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Patrunjel, rădăcină 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Patrunjel, verdeaţă 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Pere 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Piept de curcan 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Piept de pui 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Piept de pui pane 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Portocale 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Porumb proaspăt 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Praz 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Prune 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Prune uscate 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Răchiţele 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Ridiche 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Seminţe de dovleac 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Seminţe de floarea soarelui 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Sfeclă 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Somon de Pacific gătit 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Spanac 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Supă de legume 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Supă de roşii 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Supă de sfeclă ucraineană 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Supă de ţelină 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Supă rece cu lapte acru 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Susan 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Ţelină, rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină, verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Terci de hrişcă 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Terci de orz 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Ulei de măslie 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Unt 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Untură din ficat de cod 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varză de Brussels crudă 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Varză furajeră 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Vinete 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Vişine 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Zer 0,5% grăsime 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Zmeură 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Zucchini 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Componentele nutritive în regimul mamelor care alăptează

Se recomandă mărirea cantităţii de produse bogate în carbohidrați complexi, care trebuie să constituie principala sursă de energie, cum ar fi pâinea, cartofii, cerealele, orezul. Pâinea albă ar fi mai bine să fie înlocuită cu cea integrală, care este mai bogată în componente nutritive. Se recomandă îmbogăţirea regimului cu peşte, care este o sursă a proteinelor complete, a vitaminei A, a seleniului şi fosforului. Se recomandă de asemenea îmbogăţirea dietei prin adăugarea de uleiuri vegetale, mai ales ca adaos crud la mâncăruri.

Produse care nu se recomandă

Trebuie limitate dulciurile din meniu. Ele sunt doar un vehicol pentru energie şi vor crea probleme când vom dori să revenim la talia de dinainte de naştere. Ceaiul trebuie înlocuit cu sucuri de legume sau fructe şi cu apă minerală plată. Trebuiesc evitate băuturile carbogazoase, care nu au nici o valoare, doar îngraşă. Nu este permis consumul de alcool şi cafea tare. Trebuie evitat consumul produselor care ar putea da efecte nedorite asupra copilului după alăptare. Dacă mama consumă usturoi, ceapă, varză sau ciocolată, cel mai acesea, sugarii reacţionează prin balonări. Aceste produse pot schimba şi gustul laptelui, dându-i o intensitate care nu este totdeauna pe placul celor mici.