Nu este ușor să găsești combinația potrivită de ingrediente pentru a crea un sosuri geniale pentru fasole verde, parțial pentru că această legumă este coerentă ca atare și parțial pentru că majoritatea sosurilor vor acoperi cu ușurință aroma și, implicit, interesul prietenilor pe care i-ai invitat la cină.

Astfel, găsirea echilibrului corect dintre aceste două extreme este mai degrabă complicată, dar există soluții odată ce înțelegi că aceste sosuri trebuie să fie cât se poate de ușoare. 

Prepararea fasolei verzi

Probabil cea mai bună soluție este gătirea pe aburi, pentru că lasă fasolea verde într-o formă similară cu cea când erau proaspete. O a doua variantă, și mai interesantă, este grătarul, care trebuie făcut cu cea mai mare grijă, pentru a nu arde fasolea verde pe o parte în timpul preparării. 

Evită să le fierbi: fasolea verde ia apă prin fierbere în cantități mai mari decât atunci cât este pregătită la steamer. Rezultatul este că, și după ce a fost scursă, aceasta lasă apă în vas. Amestecarea acestei ape cu sosul este, din orice perspectivă culinară, o greșeală.

Sosuri albe și ușoare dintre care poți alege 

Sosuri ușoare înseamnă, cu alte cuvinte, sosuri cu conținut redus de grăsime. Începe cu o lingură de ulei (cu cât are temperatura de ardere, cu atât mai bine) și adaugă făină numai cât să absoarbă uleiul. Ia de pe foc înainte ca amestecul să devină maroniu și adaugă lapte slab amestecând continuu. Poți înlocui un sfert din lapte cu apă. 

Acum, că ai obținut sosul, adaugă-i câteva ingrediente, în cantități reduse. De exemplu, puțină gorgonzola va fi de ajuns, sau orice alt tip de brânză tare; acestea pot fi înlocuite de un ingredient iute (chilli) sau de foarte puțin piper alb.