Floarea soarelui era un simbol mistic al câtorva vechi civilizaţii, cum ar fi cea a Incaşilor. Indienii Americii de Sud foloseau frunzele ei ca hrană pentru animale, petalele – la fierturi cu care colorau hainele şi pielea, iar seminţele le consumau ca adaos la mâncăruri sau - după presare - ca ulei comestibil. În Europa, floarea soarelui s-a răspândit datorită bucătăriei spaniole, care la rândul ei a adoptat-o de la conchistadorii ce au colonizat pe vremuri America. În anul 1716 a fost brevetată metoda obţinerii uleiului din seminţele de floarea soarelui.Această plantă a devenit foarte populară în secolul 18, în principal datorită lui Petru cel Mare.

Valori nutritive Seminţele de floarea soarelui sunt preţuite printre altele pentru conţinutul lor bogat de vitamina E, care are proprietăţi antiinflamatoare, fiind de asemenea un antioxidant puternic. Conţin de asemenea vitaminele A şi D, precum şi vitaminele B6 şi PP, care sunt responsabile pentru buna funcţionare a celulelor nervoase, ajută la regenerarea celulelor, la reacţiile imunitare şi la reglementarea secreţiilor hormonale. Prezenţa vitaminei B în seminţe face din floarea soarelui un ingredient dietetic potrivit pentru regimul de iarnă, deoarece ajută la combaterea depresiei. Seminţele de floarea soarelui sunt bogate şi în minerale.   Magneziul calmează simptomele astmei, reduce tensiunea sanguină, previne atacurile de migrenă, având de asemenea rolul de a micşora riscul de infarct şi de accident cerebral. În acelaşi timp constituie o sursă de fosfor, fier, calciu şi de acizi graşi poli şi mono - nesaturaţi, care ajută la protecţia pereţilor vaselor sanguine. Un alt ingredient important al seminţelor este seleniul, care ajută organismul la eliminarea toxinelor şi, datorită acţiunii sale antioxidante, micşorează riscul apariţiei cancerulu.Cercetătorii americani au evidenţiat faptul că seminţele de floarea soarelui au un rol important de jucat în scăderea tensiunii sanguine, datorită conţinutului lor bogat de potasiu, cu cantităţi minime de sodiu. Cu greu s-ar putea găsi alte seminţe care să conţină atâtea elemente chimice preţioase şi atâtea vitamine şi minerale impotrante, care pot fi obţinute cu cheltuială mică, în cantităţi înalte. Moduri de utilizare a seminţelor de floarea soarelui

De-a lungul secolelor, oamenii au învâţat să folosească planta de floarea soarelui în întregime. Din flori se produceau leacuri împotriva malariei şi a febrei. unguentul de floarea soarelui accelera vindecarea rănilor şi a vânătăilor. Din semniţe se presează unul din cele mai fine uleiuri ale Terrei. După presare, seminţele pot fi folosite ca ingredient pentru producţia de nutreţuri pentru animale. Din tulpini se extrage celuloza sau acestea se ard pentru obţinerea de îngrăşăminte bogate în potasiu. Seminţele de floarea soarelui se folosesc şi în aplicaţii cosmetice. Ameliorează aspectul tenului, ajută în lupta cu acneea. Zincul apără pielea împotriva leziunilor iar vitamina B6 întinereşte. Cea mai populară este specia de floarea soarelui simplă, din care sunt obţinute seminţele pentru consum, fie după prăjire fie direct. Sunt consumaţi şi mugurii de floarea soarelui (la fel ca şi mugurii de fasole), ca aperitiv în sine, sau ca adaos de înaltă calitate nutritivă la diverse mâncăruri. Calităţile mugurilor vor fi desigur apreciate de persoanele care ţin un regim alimentar sănătos. Varianta florii soarelui numită nap (Heliantus Tuberosus) este servită pe mesele celor mai de lux restaurante. Napii sunt consideraţi a fi o delicatesă, ca şi caviarul. Cândva napii erau consumaţi în masă, au fost însă înlocuiţi cu cartofii.

Napul – o rudă a florii soarelui În comparaţie cu alte plante, napul, numit şi topinambur, se evidenţiază prin calităţile sale. El conţine multe substanţe cu valori nutritive deosebite. El conţine aproximativ 20% inulină şi mici cantităţi de fibre alimentare. De aceea consumarea lui se recomandă diabeticilor. Este utilizat pentru producţia de alcool şi de murături. Îmbogăţeşte-ţi regimul cu floarea soarelui

Seminţele de floarea soarelui sunt relativ ieftine, caracterizându-se însă printr-o înaltă valoare nutritivă. În plus, sunt foarte gustoase şi pot constitui un plăcut aperitiv, în locul sticksurilor sau al chipsurilor. Conţin multe calorii (561 kcal la100 g), de aceea persoanele care ţin regim de slăbire trebuie să le consume în mod controlat. În schimb ele sunt foarte recomandate persoanelor care doresc să se îngraşe. Consumul de semninţe de floarea soarelui în cantităţi moderate este recomandat pentru sănătate şi bună dispoziţie.

Mai jos recomandăm câteva moduri de a folosi seminţele de floarea soarelui în bucătărie.
  • presăraţi feliile de pâine sau chiflele cu seminţe de floarea soarelui
  • foloseşte seminţele ca „pané” pentru peşte sau piept de pui
  • adaugă seminţe de floarea soarelui ca umplutură (pentru a obţine gust de nucă)
  • în locul crutoanelor care se adaugă la salate, mai bine folosiţi o lingură de seminţe de floarea soarelui