Ideale pentru diversificarea meselor zilnice, multe dintre preparatele ce conțin ouă ne pot oferi o gamă largă de nutrienți, necesari pentru o viață sănătoasă. Mai jos găsești un tabel cu valori nutriționale și calorii pentru ouă.

Ele sunt în primul rând o sursă de proteine complete, ușor asimilabile de către organism, la fel ca cele din plantele păstăioase. Atenție totuși la felul cum sunt gătite. Dacă folosești mult ulei, beneficiile scad și cresc dezavantajele. Trebuie să ai grijă și la conținutul mare de colesterol din ouă și să nu exagerezi. Ideal este să nu mănânci mai mult de 1-2 ouă într-o zi și, dacă se poate, nu în fiecare zi     .

Tabel calorii ouă

Produs

Cantitatea

Valoare energetică (kcal)

Proteine (g)

Lipide (g)

Carbohidrați  (g)

Albuș din ou de găină

100 g

49

10,9

0,2

0,7

Gălbenuș din ou de găină

100 g

314

15,5

28,2

0,3

Omletă

100 g

119

9,8

8,7

0,5

Ouă de găină fierte moale

100 g

159

12,8

11,6

0,8

Ouă de găină fierte tare

100 g

160

12,9

11,6

0,8

Ouă de găină întregi

100 g

139

12,5

9,7

0,6

Ouă de prepeliță

100 g

180

11,9

13,1

0,6

Ouă prăjite

100 g

168

9,9

14,2

0,6

Praf de albuș

100 g

375

82,4

1,8

7,2

Praf de gălbenuș

100 g

613

51,1

52,2

4,7

Praf de ou integral

100 g

542

44,0

42,4

1,8

Valori nutriționale ouă

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine A, D, E, B2, B5, B6, B9 si B12 și elemente minerale precum: fosfor, fier, iod și seleniu. Conțin o cantitate bună de acizi grași nesaturați, foarte necesari organismului nostru, dar vin și cu o cantitate notabilă de acizi grași saturați și colesterol, motiv pentru care aportul trebuie să fie controlat. 

Ouăle de prepeliță sunt de trei ori mai mici decât cele de găină. Au coaja cafenie, pătată. Odată fierte tari (aproximativ 3 minute) pot fi folosite la prepararea gustărilor. Conțin tot atâtea calorii, proteine și colesterol per suta de grame ca și ouăle de găină. Sunt o bună sursă de vitamine A, D, B5, B9, B12, fier, seleniu și fosfor.

Influența consumului de ouă asupra regimului alimentar

Ouăle conțin acizi grași poli-nesaturați, care influențează pozitiv capacitatea de memorare și ajută la sănătatea sistemului nervos. În      gălbenuș se găsește luteina, un carotenoid ce apără ochii de radiațiile nocive, ajută la prevenirea degenerescenț ei maculare și ameliorează acuitatea vizuală. 

Din păcate, gălbenușul este și o adevărată „bombă de colesterol”. Pe de altă parte, asigură și un aport bun de lecitină, care contribuie la sănătatea celulară și a vaselor sanguine. Nu ar trebui consumate mai mult de cinci ouă pe săptămână, incluzând aici și pe cele aflate în diverse alimente. Persoanele cu afecțiuni ale ficatului trebuie să reducă consumul de ouă. Persoanele cu nivelele de colesterol ridicate nu ar trebui să consume mai mult de două ouă pe săptămână. Colesterolul se află în gălbenușul oului, așadar albușul se poate consuma în cantități mai mari.

Modalități de preparare a ouălelor

Ouăle sunt un aliment foarte versatil, ele putând fi fierte, prăjite, coapte sau folosite pentru tot felul de creme și umpluturi. 

Ouăle fierte pot fi o gustare bună pentru o persoană cu probleme digestive sau pentru persoanele aflate în perioada de convalescență. Ele sunt o mâncare convenabilă pentru picnic și sunt foarte gustoase și într-o salată. 

Pentru o omletă sănătoasă adăuga și ceapă, ierburi, usturoi, mazăre sau ciuperci. Lângă oul gătit servește o felie de pâine integrală, fibrele vor ajuta la eliminarea colesterolului.     

Evită să mănânci ouă crude. Acestea pot fi infestate cu diverși paraziți.

Mod de păstrare

Ouăle se pot păstra în frigider, aproximativ timp de o lună, de preferință pe raftul special prevăzut din ușa acestuia. 

Dacă nu ești sigur cu privire la termenul de valabilitate al ouălelor, verifică dacă oul pus într-un pahar cu apă se duce la fundul acestuia. În caz contrar, oul trebuie aruncat.