S-a demonstrat în mod ştiinţific faptul că, mâncând nuci reducem riscul bolilor coronariene. Nucile conţin ubichinion – un antioxidant care permite reducerea nivelelor colesterolului rău din sânge. Ele sunt şi o bună sursă de proteine şi de grăsime sub forma acizilor graşi nesaturaţi. Mai conţin şi mari cantităţi de vitamine E, B şi B1, care au efecte benefice asupra tenului.
NucileDin nuci se face un lichior deosebit de eficace în alinarea afecţiunilor stomacale. Miezul nucii ajut[ la creşterea masei musculare şi a forţei fizice. Nuca are proprietăţi uşor laxative. Ea este compatibilă cu regimul diabeticilor.
AluneleAlunele sunt un aliment foarte consistent, cu conţinut de 60% grăsime. Cu toate acestea, alunele se digeră uşor, fiind recomandate copiilor şi persoanelor anemice, epuizate nervos, precum şi celor care depun eforturi intelectuale. 100 grame de alune conţin necesarul de vitamină E al organismului uman pe patru zile.
Arahidele şi fisticulSunt bogate în vitamina E şi vitaminele din grupa B, fosfor şi niacină. Grăsimea acestora conţine doi acizi graşi importanţi: acidul linolic şi acidul arahidic, care au proprietatea de a scădea nivelul de colesterol din sânge.
Nucile de pecanSunt bogate în vitamina B1, care ia parte la metabolismul carbohidraților. Dintre toate nucile, cele de pecan au cele mai mari concentraţii de antioxidanţi, astfel încât reduc cantităţile de colesterol în sânge.
Alunele de colaConţine cofeină şi teobromină. În medicină este folosită pentru reprimarea poftei de mâncare, pentru migrene, febră sau pentru stimularea sistemului nervos central.
Nuca de acajuConţine aproximativ 40% grăsime. Este o bună sursă de proteine pentru vegetarieni. Conţin acid folic, deosebit de necesar femeilor gravide.
Alunele de GinkoAlunele de Ginko cresc pe arborele cu aclaşi nume. Acesta este răspândit în Extemul Orient. În Europa aceste nuci sunt disponibile doar la conservă. Ele se adaogă la supe şi la peşte.
FisticulFisticul este nu numai gustos ci şi bogat în acizi graţi nesaturaţi şi proteine. Conţne multe proteine şi fibră, dar şi magneziu, potasiu, vitamina E şi vitamine din grupa B. Este un bun regulator al funcţiilor inimii.
Castanele comestibileSunt utilizate pentru supe, sosuri, umpluturi pentru carnea de pasăre, mâncăruri de legume. Au o influenţă benefică asupra sistemului imunitar, întăresc organismul şi combat infecţiile.
Nucile de BraziliaAu un gust asemănptor cu al migdalelor. Având în vedere conţinutul bogat de zinc, se recomandă persoanelor care abuzează de alcool, diabeticilor, persoanelor recent operate şi a celor care au suferit arsuri, precum şi celor care trăiesc într-n stres continuu.