Mâncarea japoneză   Secretul gustului special şi al aspectului exotic pe care îl are mâncarea japoneză este… ghiciţi care? Spre surpriza multora, nu este vorba despre condimente! Nici despre banalul surimi popular în rândul europenilor!

Poporul japonez, ca majoritatea populaţiilor budiste, apreciază mâncarea obţinută din pământ mai mult decât cea de pe păşune. Cel mai important pentru sănătate, ei aşează simplitatea şi aroma naturală deasupra celorlalte valori culinare! Mâncarea japoneză are o identitate dată de aroma naturală, care este cheia senzaţiei profunde de căldură din Ţara Soarelui Răsare. Nimeni nu-şi poate închipui o seară la un restaurant japonez fără roşii, vinete, dovlecei, fasole verde, spanac, ceapă, cartofi etc.

Aroma naturală

Nu este deloc o coincidenţă faptul că japonezii sunt cea mai longevivă naţie din lume. Ei sunt mult mai puţin predispuşi la obezitate decât majoritatea celorlalte naţii. Credeţi sau nu, tot secretul lor constă în mâncarea japoneză concepută pentru sănătate şi aprecierea la scară naţională a elementelor care ţin de bucătăria sănătoasă, precum şi interesul pentru aroma naturală. Unii japonezi îi văd pe europeni ca pe nişte creaturi lipsite de inimă pentru că mănâncă atâta carne şi consideră că mâncatul cărnii le afectează atât sufletul cât şi sănătatea.

Totuşi, japonezii nu dispreţuiesc naţiile care consumă carne şi folosesc carnea ca ingredient în bucătăria sănătoasă, doar că nici un fel de mâncare comun din bucătăria japoneză – cum ar fi diversele mâncăruri de peşte sau sushi – nu merge fără legume crocante, bine gătite!