Ce funcţii îndeplinesc vitaminele? În ce legume le putem găsi?
Vitamina A - beta-carotenul- ajută la creştere, protejează vederea şi pielea,
broccoli, morcovul, varza, varza de Bruxelles, dovlecelul verde, cicoarea, spanacul, salata, măcrişul, pătrunjelul, păpădia, mazărea, dovleacul, soia.
Vitaminele B1, B2, B3, B6- răspund de buna funcţionare a sistemului muscular
- şi a celui nervos,
vinetele, spanacul, fasolea, salata, lintea, măcrişul, păpădia, mazărea, cartofii, soia, pătlăgelele roşii.
Vitamina B9- ajută la producerea, creşterea şi reproducerea globulelor roşii,
- permite asimilarea albuminelor,
fasolea în păstaie, spanacul, broccoli, varza, sparanghelul, salata, lintea, cartofii, prazul, fasolea.
Vitamina C- sporeşte rezistenţa la infecţii,
- combate oboseala şi ajută la asimilarea fierului,
ţelină, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, măcrişul, cicoarea, spanac, salată, napi, pătrunjel, păpădia, ardeiul, ridiche, pătlăgea roşie
Vitamina D- fortifică sistemul osos,
- contracarează scolioza
- şi îmbunătăţeşte imunitatea
mânătărci
Vitamina E- protejează celulele împotriva radicalilor liberi
- şi are o influenţă benefică asupra ţesuturilor,
sparanghel, salată, spanac, fasole, soia.
Vitamina H- încetineşte încărunţirea şi căderea părului,
- îmbunătăţeşte coagularea sângelui,
ciuperci, morcovi, pătlăgele roşii, spanac.
Vitamina K- ajută la coagularea sângelui,
broccoli, morcov, varză, conopidă, fasole în păstăi, salată, cartofi.
Vitamina P- ajută la tratarea sângerării gingiilor, acţionează anti-alergic,
măceş, varză, pătlăgea roşie, salată, spanac, cartofi.