Culoarea violet este dată de antocianine, coloranți naturali cu puternice proprietăți antioxidante. Cele mai importante funcții ale acestui grup de culori sunt:
- scad tensiunea arterială
- previn diabetul
- combat radicalii liberi
- previn bolile Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă
- îmbunătățesc vederea
Alimentele de culoare violet sunt pline de antioxidanți. Pentru a menține celulele în stare bună, este important ca ele să fie bine hrănite și oxigenate. Radicalii liberi ne atacă celulele și le pot provoca leziuni, or nu putem avea încredere că membrana unor celule deteriorate își poate îndeplini rolul metabolic. Antioxidanții combat radicalii liberi din organism, contribuind în mod direct la menținerea unor celule sănătoase, și, pe cale de consecință, acestea ne vor menține toate organele în stare bună. Beneficiile antocianinelor (substanța responsabilă pentru culoarea violet a legumelor) sunt legate și de efectele anti-inflamatoare, de inhibarea agregării plachetare și a îngroșării vaselor de sânge capilare. De asemenea, sunt foarte utile atunci când vine vorba de protejarea ochilor și îmbunătățirea vederii. Cele mai recente studii de cercetare au demonstrat impactul pozitiv al consumului de fructe și legume violet în lupta cu afecțiunile de scleroză multiplă, Alzheimer și Parkinson.
Neprețuitele alimente violet sunt:
- ceapa roșie
- sfecla
- vinetele
- fasolea roșie
- varza roșie