Sezonul rece şi gripa merg mână în mână, iar oamenii de ştiinţă sunt în căutarea unei noi surse pentru creșterea imunității. Noi cercetări par să fi sosit la timp și atestă faptul că legumele verzi ar putea juca un rol mai important în îmbunătăţirea imunităţii decât se credea până acum.
Legumele verzi și digestiaCelulele numite limfocite intraepiteliale trăiesc în piele şi în mucoasa intestinală: două locuri în care organismul este expus bacteriilor din belşug.
Aceste celule specializate sunt importante în lupta cu germenii şi, de asemenea, joacă un rol decisiv în vindecarea rănilor şi a zgârieturilor. Noi cercetări sugerează faptul că numărul de celule limfocite intraepiteliale care trăiesc în piele şi în intestine poate fi ținut sub control prin dietă, prin intermediul unui compus găsit în legumele crucifere, cum ar fi varza, kale, broccoli.
Cercetătorii au fost surprinşi să găsească o legătură atât de puternică între dietă şi numărul acestor celule. Este de asemenea posibil ca aceste legume crucifere să ajute la prevenirea anumitor tipuri de boli intestinale.
Legumele cu frunze verzi și depresiaAceste tipuri de legume conțin vitamina K, un element crucial pentru buna funcționare a activității cerebrale. Cu ajutorul unei cantități optime de vitamina K, poți să îți îmbunătățești memoria și concentrarea, dar și să te lupți cu efectele depresie.
În plus, legumele verzi mai conțin și acid folic, o substanță care echilibrează nivelele de hemoglobină din organism și contribuie la combaterea anxietății și depresiei.
Probabil una dintre cele mai importante substanțe prezente în legumele verzi este clorofila. Acest component este benefică pentru producția de celule roșii și oxigenarea organismului. Clorofila mai purifică ficatul și menține sistemul limfatic.
Cum te menții tânăr cu legume verziLegumele verzi sunt recomandate și persoanelor care sunt preocupate de aspectul lor. O garnitură de broccoli sau un bol de salată de spanac pot contribui la reducerea ridurilor și la prevenirea îmbătrânirii premature. Acest lucru se datorează cantității impresionante de antioxidanți prezente în legumele verzi.
Proteina vegetală din legumele verzi ajută la dezvoltarea masei musculare și la fortificarea oaselor.
Până în momentul în care cercetătorii vor efectua studii mai concludente, mărirea aportului de legume verzi, cu siguranţă nu dăunează.
Listă tipuri de legume verziDar la ce ne referim exact atunci când vorbim despre legume verzi? Iată o listă cu câteva exemple, unele chiar cu denumiri mai puțin cunoscute:
- Anghinare
- Sparanghel verde, alb sau violet
- Vânătă
- Chard elvețian sau chard
- Sfeclă
- Broccoli
- Morcov
- Țelină, țelină și țelină tăiată
- Chayote
- Andivă de cicoare
- Cicoare crudă sau escarolă
- Varză verde
- Kale
- Gulie
- Varză de Bruxelles
- Varza Romanesco
- Varză chineză sau pak choi
- Inima de palmier
- Castravete
- Dovlecei
- Creson
- Andivă
- Spanac
- Fenicul bulbos
- Fasole verde
- Bob de unt
- Salată verde și alte salate
- Salată de miel sau dușetă
- Pepene
- Ridiche
- Păstârnac
- Mazăre
- Praz
- Rubarbă