Compuşi chimici noi descoperiţi în legume. Influenţa lor asupra sănătăţii noastre se poate dovedi izbăvitoare.

Bioflavonoide

Se găsesc în fructe şi în legume. Încă în anii 70 ai secolului XX erau socotite drept compuşi alimentari fără valoare.

  • sunt substanţe puternic antioxidante, putând împiedica formarea tumorilor canceroase.
  • consolidează pereţii arterelor (rutina),
  • acţionează antiviral (cvercetina),
  • temperează reacţiile alergice
Sulforafen

Se poate găsi în varza de Bruselles, broccoli şi în conopidă

  • acţionează împotriva cancerului.
Poliacetilene

Se găsesc în morcov şi în ţelină

  • ca anti-oxidanţi preîntâmpină creşterea celulelor cancerogene.
Monoterpene şi acizi fenolici

În special usturoi şi soia sunt bogate sursele ale acestora,

  • împuţinează nitrozaminele, produse de sistemul digestiv din azotane, care se află în mâncare.
Sulfidele

Se găsesc în legumele din familia verzei (cruciferae), ca de exemplu ridichie sau varza, ajută scăderea tensiunii arterale, preîntâmpină formarea coagulilor în sânge.

Steroli

Se găsesc în castraveţi

  • ajută la scăderea nivelului de coresterol.