Diferența majoră dintre un dressing proaspăt și o vinegretă stă în faptul că cea din urmă este numai o emulsie (ulei organic și oțet, în cele mai multe cazuri), în timp ce cea dintâi are la bază un conținut de grăsime (maioneză, iaurt gras). Ambele pot schimba fața salatei tale, dar adevărul este că ele ar trebui folosite în funcție de tipul de mâncare de legume pe care o ai în vedere. 

Dressing proaspăt

Numit și dressing cremos, acesta este ideal pentru salate servite ca atare, nu ca garnitură. Astfel, excesul de grăsime este justificat de absența felului principal, făcând salata mult mai consistentă. Iată cum îți poți îmbogăți rețetele de dressing pentru perioada de vară: 

  • Secretul stă în gustul natural al maionezei, dar și în ierburile proaspete și în condimentele pe care le adaugi: folosește combinații de cel puțin trei pentru a evita un dressing anost.
  • Taie mărunt ierburi proaspete și macină condimentele înainte de a le adăuga în dressing. Mai mult, adaugă mai mult decât consideri necesar, întrucât aceste sosuri eclipsează aromele condimentelor.
  • Adaugă un strop de oțet sau vin la final (o lingură la fiecare 100 g de dressing) pentru a-l face mai proaspăt. Fă această mișcare chiar înainte de a servi, pentru un efect deosebit.

Vinegretă picantă

Majoritatea legumelor sunt proaspete ca atare, așa că trebuie să adaugi ceva suplimentar vinegretei tale pentru a obține un amestec bine echilibrat. Urmează pașii de mai jos: 

  1. Pregătește emulsia cu atenție, adăugând ulei peste oțet și muștar (și nu viceversa).
  2. Folosește piper alb măcinat fin pentru un gust mai adânc, ghimber sau chiar ardei roșu măcinat.

Redu efectul vinegretei adăugând iaurt până în clipa în care vinegreta devine mai degrabă proaspătă decât picantă.