Deşi nu este apreciată pe deplin, această plantă trebuie să se regăsească în meniurile noastre, având în vedere calităţile ei terapeutice. Compoziţia chimică a cepei arată că poate fi considerată un adevărat remediu în vindecarea multor boli ale civilizaţiei. În ceapă se găseşte albumină, zahăr, cantităţi mici de grăsime, vitamine din grupa B, C şi A, precum şi flavonoide. S-a stabilit că ceapa reglează transformarea colesterolului în sânge. Ruda apropiată a cepei este usturoiul care, asemenea cepei, coboară nivelul colesterolului în sânge şi, graţie conţinutului ridicat de allicină, manifestă proprietăţi antibacteriene şi antimicotice.
O altă legumă care merită atenţie este ţelinaÎn medicina populară a ţărilor Extremului Orient, ţelina este folosită şi astăzi în tratarea hipertensiunii arteriale, lucru confirmat de descoperirea recentă a unei substanţe care dilată vasele sanguine. Merită de asemenea să ne îndreptăm atenţia asupra sparanghelului, atât de bogat în acid folic şi vitamina C. Sunt substanţe naturale diuretice, iar în ultimul timp se vorbeşte tot mai mult despre proprietăţile antivirale ale sparanghelului.