Modul tradițional de a găti în apă are un mare avantaj – este mult mai ușor de executat decât gătitul la abur. Prepararea mâncării prin fierbere înseamnă încălzirea acesteia în apă clocotită, la o temperatură de 90-100 ºC. Pentru acest procedeu, ai nevoie de o oală cu apă și de un capac. În timpul fierberii, proteinele și amidonul sunt procesate și pregătite pentru a fi absorbite de sistemul digestiv uman. De asemenea, în cursul acestui proces, mineralele și vitaminele trec din produse în zeamă. Prin urmare, zeama poate fi folosită pentru alte feluri de mâncare, cum ar fi supele sau sosurile, datorită conținutului mare de nutrienți valoroși.

O altă variantă de gătit este cea la abur. Acest procedeu presupune ca alimentele să fie tratate cu abur fierbinte, la aproximativ 120 °C. Operațiunea poate fi făcută cu ajutorul unui aparat (steamer) sau într-o oală obișnuită cu fund dublu, cu un suport special pentru a-l plasa în interior. Legumele tratate cu abur fierbinte se vor găti un pic mai repede decât cele fierte în mod tradițional. Aceasta determină o pierdere mai mică de nutrienți în produsele procesate decât atunci când acestea sunt fierte în apă. În plus, alimentele tratate cu abur își păstrează aroma naturală, fermitatea, gustul și culoarea.

Încearcă ambele variante și decide care dintre ele este mai gustoasă

Distrează-te și creează cu:

Secretele preparării prin fierbere sau la abur

Supă de cartofi: ghid pentru preparare

De ce mazărea și gătirea la steamer sunt o idee bună pentru dieta ta