Bunele maniere, educaţia şi civilizaţia – iată câţiva termeni care nu şi-au perdut înţelesul odată cu trecerea timpului. Cunoaşterea principiilor etichetei este în continuare importantă, fie că este vorba de o întâlnire de afaceri sau de o cină cu prietenii. Bunele maniere nu sunt un ritual artificial, moştenit de la strămoşii noştri, prizonieri ai convenienţelor. Ele sunt o tradiţie practică şi folositoare, adaptată la viaţa contemporană, care ne permite să ne comportăm în mod adecvat în orice situaţie. Principiile savoir-vivre-ului nu trebuie doar cunoscute, ci şi aplicate în mod flexibil, ceea ce este o artă.

Pentru ce avem nevoie de etichetă ma masă

Impresia pe care o facem asupra altora în timpul meselor luate în comun are adesea o influenţă asupra modului în care suntem percepuţi şi asupra viitorului relaţiilor noastre umane cu comesenii. Cunoscând principiile bunei purtări la masă putem să ne simţim mai siguri şi mai liberi. Dacă ne întrebăm încontinuu care furculiţă sau care cuţit trebuiesc folosite la care fel de mâncare, sau cum să mâncăm un fel de mâncare „problematic”, nu putem să ne concentrăm asupra discuţiei şi ne simţim pierduţi. De aceea merită să înţelegem principiile etichetei la masă, pentru a evita situaţii critice şi a ne simţi bine în orice societate, pentru a ne bucura de siguranţă de sine.

Comportamenutl omului civilizat

Bunele maniere în cadrul unei petreceri organizate înseamnă eleganţă, salutarea comesenilor conform principiilor priorităţii, ştiinţa aşezării musafirilor la masa pregătită şi decorată în prealabil. În plus, ele înseamnă servirea felurilor de mâncare conform etichetei, alegerea corectă a vinurilor şi conducerea discuţiilor în societate conform cerinţelor savoir-vivre.

Odinioară şi astăzi

Mai demult principiile de comportament la masă erau foarte riguroase, dar timpurile se schimbă şi, odată cu ele, se schimbă şi codul bunelor maniere. Unele reguli sunt însă în vigoare până astăzi, merită deci să le cunoaştem şi să le memorăm.