În cazul în care dorești să urmezi un regim alimentar pentru a-ți scădea masa corporală, ai mai jos câteva sfaturi utile și diete, care pleacă de la premisa nevoilor fiecărei persoane în parte. Sunt multe persoane care își doresc să slăbească, dar este important cum reușești acest lucru. Dacă te interesează un regim alimentar care să favorizeze pierderea în greutate, trebuie să ai în vedere toate elementele care pot avea un impact asupra scopului tău - vei gasi dieta potrivita pentru tine. Astfel, este esențial aportul zilnic de vitamine și proteine, care trebuie să rămână echilibrat, pentru a nu suferi scăderi bruște în greutate, acestea fiind extrem de dăunătoare. Din acest punct de vedere, este indicat ca persoanele care doresc să slăbească să-și stabilească acest scop pentru o perioadă îndelungată de timp și să-și adapteze dieta situației personale (există diete specializate pentru gravide, pentru persoane în vârstă etc.). Condiția de bază pentru a reuși este ajustarea dietei, respectiv încetarea ei, în funcție de activitatea fizică depusă de fiecare persoană în parte.
- Dietele – care sunt cele mai cunoscute, rapide şi eficiente regimuri de slăbit şi de însănătoşire…
- Dietele şi dietetica – află secretele, miturile şi realităţile dieteticii.
- Activităţile fizice – susține procesul de slăbire şi contribuie la menţinerea masei corporale corecte.
La ce folosesc dietele? Există mai multe tipuri de diete, în funcție de scopul lor. Dietele pentru slăbit se folosesc, așa cum le spune și numele, pentru a da jos surplusul în greutate; dietele energizante sunt folosite de sportivi pentru a-și ameliora rezultatele, iar cele vegetariene sunt folosite de persoanele care nu mănâncă alimente de origine animală. Bineînţeles, cele mai cunoscute sunt dietele pentru slăbit. Să vedem împreuna care este dieta potrivita pentru tine. Atenție, însă, strategia de pierdere a kilogramelor trebuie stabilită în funcţie de rezultatele reale pe care vrem să le obţinem. Vom avea în vedere atât vârsta cât şi starea de sănătate personală. Aceşti factori sunt foarte importanţi, deoarece un regim bun este un regim perfect potrivit. Scăderea rapidă în greutate nu trebuie să atragă și o scădere simultană a energiei, vitaminelor şi a valorilor nutritive din organism. În caz contrar, aceste erori dietetice vor deveni vizibile prin aspectul degradat al pielii, al părului şi al unghiilor. Dieta potrivita necesită informare corectă. Pentru sănătatea şi frumuseţea dvs. fizică, vă recomandăm să folosiţi dieta sănătăţii - o dietă care ameliorează puterea de concentrare, scade probabilitatea de apariţie a unor tipuri de cancer, susţine lupta împotriva depresiei şi are efecte benefice asupra bunei dispoziţii. Pe lângă componenta alimentară, dieta sănătății presupune și o componentă spirituală - un anumit mod de gândire, refuzul complacerii în situații nepotrivite, şi, în acelaşi timp, conştiinţa faptului că dieta îl serveşte pe om, iar nu invers. Iar câteodată, a urma o dietă înseamnă „a-ți schimba total” obiceiurile alimentare și a susţine acest tip de alimentație pe parcursul întregii vieţi. Dieta potrivita este alegerea fiecăruia dintre noi.
Cui se adresează dietele?Există situații când modificarea regimului alimentar nu are nimic de a face cu dorinţa de a pierde în greutate. Adeseori, alimentaţia depinde de situaţia în care ne găsim într-un anumit moment al vieţii. Dietele sunt la fel de variate ca oamenii şi le urmează nevoile lor specifice. Dieta unei femei însărcinate, conştientă de importanţa enormă a alimentaţiei proprii asupra sănătăţii sale și a copilului, va fi cu siguranță diferită de dieta unui student care are nevoie de cantităţi sporite de calciu şi magneziu. Cu totul alte repere și standarde trebuie să îndeplinească dieta unui senior, aceasta având un rol de bază în încetinirea proceselor de îmbătrânire, în ameliorarea bunei dispoziţii şi regăsirea vigorii. Iar uneori întâlnim persoane care, în pofida străduinţelor asidue, au o masă corporală prea mică; acestora li se recomandă o dietă de îngrăşare specială.
Dieta potrivita în funcție de sezonAlegerea regimului alimentar este influenţată și de anotimpuri, acestea având un impact semnificativ asupra necesarului de substanţe nutritive al organismului, aflat în continuă schimbare. De asemenea, anotimpurile sunt cele care determină şi disponibilitatea anumitor alimente. Dieta de vară va fi deci plină de legume proaspete, fructe delicioase şi ierburi proaspete, în timp ce o dietă de iarnă trebuie să furnizeze energie şi mărească rezistenţa la îmbolnăviri. Pe timpul iernii, organismul ne va "cere" alimente cu multe calorii, în abundenţă, deoarece are nevoie de doze sporite de energie. O dietă ideală pentru cei care nu au suficientă voinţă pentru a susține un regim alimentar pe termen lung este dieta de o zi sau dieta de trei zile.
Încetarea dieteiPe lângă abordarea dietei într-un mod raţional, de o deosebită importanţă este felul în care ieşim din aceasta. Modalitatea de încetare a dietei trebuie să fie un proces raţional, care va ajuta la menţinerea masei corporale ideale. Pentru a obţine efectele dorite, cel mai bun sfat este obținerea unei pierderi treptate a kilogramelor şi o ieşire progresivă, în etape, din dieta de slăbit. Pentru a obţine efecte de durată, sunt esențiale anumite bune deprinderi alimentare şi un supliment corespunzător de activitate fizică. Adesea, pentru a avea controlul asupra menţinerii, scăderii sau creşterii masei corporale, este nevoie să stabilim necesarul zilnic de calorii al organismului. Dacă îi vom furniza organismului o cantitate optimă de calorii, metabolismul se va desfăşura corect şi nu va avea loc efectul yo-yo.
Vă ajutăm să alegeţi dieta potrivită, corespunzătoare nevoilor personale.