Un program de alimentare sănătoasă.
În principiu aceasta nu este o dietă de slăbire, ci un program de alimentare sănătoasă. La baza ei stă teoria indicelui glicemic (GI) – util în tratarea diabetului, a bolilor de inimă şi a obezităţii precum şi a îmbunătăţirii condiţiei fizice a sportivilor.
După masă nivelul de zahăr în sânge creşte, în cazul produselor cu GI ridicat această creştere fiind foarte rapidă. Creşterea intensă a nivelului de zahăr conduce la o creştere intensă a producerii insulinei, cea care provoacă apetitul, cauza apariţiei dorinţei de a mânca, cel mai des a aceluiaşi lucru care a iniţiat întregul proces. La un nivel ridicat al insulinei organismul arde mai puţine calorii.
Indicele glicemic
Este o metodă de determinare a nivelului de zahăr în sânge după consumul diverselor alimente.
Produsele cu un GI scăzut determină o creştere înceată a nivelului zahărului, fapt datorită căruia nu vei simţi foamea, iar organismul va avea destul timp pentru a prelucra acizii din grăsime în energie.
Merită reţinut: îmbunătăţirea dispoziţiei proprii prin consumul chipsurilor sau a biscuiţilor nu ajută la nimic, ci dimpotrivă duce la înrăutăţirea acestei stări.
Produsele cu un GI relativ scăzut: sucul de mere, fructele moi, fulgii de ovăz, musli, fasolea, orezul basmati, pâinea de secară şi iaurtul.
Aceasta nu este lista completă a produselor, ea fiind prezentată în tabele special pregătite, cu ajutorul cărora pot fi alese produsele cu un GI scăzut.
Exemplu de meniu:
Mic-dejun Musli Ou fiert în coajă pe pâine prăjită cu puţin unt
Al doilea mic-dejun Chiflă din făină granulată cu puţin unt, pui şi salată Supă de zarzavat, fructe
Prânz Cereale cu nivel ridicat de hidraţi de carbon şi legume cu tuberculi O cantitate nelimitată de legume verzi O cantitate mică de carne sau la alegere fasole, linte sau tofu Fructe înăbuşite sau şerbet de fructe
Gustări Iaurt cu conţinut scăzut de grăsime sau o bucată de caşcaval Pâine integrală prăjită Fructe, legume crude (morcov, ţelină) Biscuiţi cu conţinut scăzut de grăsime şi brânză de vacă degresată