Combaterea anxietăților de toamnă se poate face cu legume și asta grație aportului de Vitamina C, beta-caroten și acid folic pe care acestea le au, reușind astfel să ne mențină sănătoși. De aceea, mai jos veți găsi o listă cu legumele ce nu trebuie să lipsească din meniul de toamnă:
- Broccoli – Vitamina C, acid folic, Vitamina K, fier, postaiu;
- Varză roșie – Vitamina C, acid folic, Vitamina K;
- Varză de Bruxelles – Vitamina C, beta-caroten, acid folic;
- Varză chinezească – Vitamina C, beta-caroten, acid folic, fier, potasiu;
- Conopidă – Vitamina C, acid folic, Vitamina K, fier, postasiu.
De asemenea, este recomandat să consumați varză murată, spanac, salată verde, dovlecel, ardei și vinete.
Și, pentru a vă bucura de vitaminele și mineralele pe care aceste legume le au, cel mai bine este să le mâncați raw (fără prepararea lor la foc) sau la abur.
Toamna, foarte bogate în vitamine sunt și fructele care îți vor întări organismul pentru iarna ce urmează. De exemplu, este recomandat să mâncați zilnic mere, portocale, kiwi, măceșe sau orice fruct de pădure.
Nu uitați de mișcare!Odată cu venirea toamnei, devenim din ce în ce mai puțin activi, principalul motiv fiind lumina zilei care scade din ce în ce mai mult în perioada aceasta. Recomandarea noastră este să nu renunțați la mișcare în totalitate, apelând la alternative precum mersul la sală sau exerciții acasă.
Atenție la calorii și porțiiChiar dacă încet, încet, salatele proaspete dispar din meniul zilnic, în locul lor făcându-și loc mâncărurile calde, porțiile acestora nu trebuie să crească, deoarece, în caz contrar, kilogramele nu vor înceta să apară. Bucurați-vă de noul sezon, însă fiți atenți la porțiile consumate.
Hidratați-vă suficient!Vara, când temperaturile sunt foarte ridicate, bem apă în cantități mult mai mari decât în sezonul rece. Însă nu uitați că pielea și organismul nostru necesită hidratare continuă, indiferent de anotimp. Așadar, încercați pe cât posibil să vă hidratați corpul și toamna, pentru a evita aportul de calorii.
Vă propunem 2 meniuri variate pentru 2 zile de care să țineți cont în anotimpul răcoros:
Ziua 1Fruct: măr
Mic-dejun: ovăz cu iaurt, stafide și sirop de arțar
Prânz: file Sole Florentine, morcovi la abur, sfeclă cu un strop de ulei de măsline, suc de lămâie și sare de mare
Snack: Granola
Cină: Lasagna, salată verde cu oțet aromatic
Snack: măr copt
Ziua 2:Fructe: struguri
Mic-dejun: orez cu compot de caise și prune
Snack: semințe de dovleac
Prânz: cartof copt cu brânză tofu, morcov gratinați, salată de varză roșie și albă cu oțet aromatic, semințe de floarea-soarelui și ou fiert.
Snack: prune uscate
Cină: orez brun cu fasole; broccoli și conopidă la abur
Snack: măr copt
O toamnă minunată și sănătoasă! ❤️