Există pe piață concepția greșită că putem face orice cu organismele noastre, iar ulterior să intervenim cu o dietă de slăbire și, peste noapte, să obținem rezultate fabuloase. Unele diete chiar promit slăbitul a zeci de kilograme în doar cateva zile.
Ceea ce nimeni nu spune, este că o schimbare în bine, și mai ales una de lungă durată și făcută sănătos, durează și ea. Dacă stăm să ne gândim, am „lucrat” ani buni de zile să ne aducem organismele într-un stadiu neoptim de sănătate (fie că vorbim de kilograme în plus sau poate chiar boli dobândite). Ani de zile de abuzuri de substanțe precum țigări, alcool sau cafea. Ani de nopți pierdute sau cu somn insuficient. Ani de zile în care nu am făcut mișcare fizică atât cât ar fi fost necesar. Ani în care nu am băut suficientă apă și nu am mâncat așa cum ar fi trebuit.
Este total contraintuitiv și de neconceput că am putea întoarce toate aceste fenomene, cât și rezultatele lor asupra corpului, la 180 de grade și, pe deasupra, în termen de doar câteva zile sau chiar câteva luni.
Din păcate, trăim în era vitezei și suntem obișnuiți să obținem ceea ce vrem acum, sau chiar ieri dacă se poate. Iar această anomalie a comportamentului uman este exploatată cu vârf și îndesat de către presupuși specialiști care vând astfel de „minuni”.
Nu trebuie totuși să ne lăsăm descumpăniți. După cum spuneam, orice învăț are și un dezvăț. Și din orice situație nefavorabilă există un drum de ieșire.
Acest drum poate fi parcurs doar prin îmbunătățiri aduse treptat în fiecare aspect al vieții. Putem treptat să ne îngrijim de calitatea somnului, să începem încetul cu încetul să practicăm activități fizice, să acordăm mai multă atenție vieții noastre spirituale și, nu în ultimul rând, să îmbunătățim stilul nostru alimentar.
Regimul alimentar sănătosÎn ceea ce privește stilul alimentar, nu vrem să te împingem către o dietă sau alta. După cum spuneam, noi nu credem în ele. Considerăm că acest termen ascunde o promisiune de urgentare a rezultatelor cu care noi pur și simplu nu suntem de acord.
Credem însă într-un stil alimentar sănătos, care are la bază un consum ridicat de fructe și legume în starea lor naturală, cât mai neprocesată, pe cât de des posibil chiar crude. Ele aduc un aport optim de minerale, vitamine și alți fitonutrienți importanți.
Pe lânga ele, susținem un consum de grăsimi sănătoase, sub forma fructelor oleaginoase (semințe și nuci) consumate crude. Ele vin cu un aport important de acizi grași nesaturați Omega 3, vitamine liposolubile, dar și antioxidanți.
Iar ca bază a alimentației, susținem consumul de cereale integrale sub orice formă și a leguminoaselor. De aici obținem partea cea mai importantă de energie, proteine de construcție și fibrele atât de necesare unei bune digestii și sănătății microbiomului uman.
Pe lângă acestea, nu dorim să excludem complet nici consumul de produse animale. Iar dintre ele, considerăm că un aport de 1-2 porții pe săptămână de pește și de ouă pot aduce completări stilului alimentar, dar și plăcere și variație.
Am vorbit despre cure de slăbire, diete magice și stil nutrițional. Ba chiar am conturat în mare un ghid pentru o alimentație sănătoasă. Vrem totuși să iți dăm și ceva concret și aplicabil. Ceva cu care să pleci de la acest articol și să îl poți aplica direct, chiar la tine în bucătărie. Iar la acest capitol am ales să îți vorbim despre salate.
Salate pentru slăbitSalatele sunt uneltele cele mai versatile pe care le putem folosi în sprijinul nostru. Din păcate, lumea când aude de ele se gândește doar la acele salate micuțe, de însoțire, sau la acele salate pentru slăbit din care nu se satură nimeni.
Noi vrem să demontăm aceste mituri. Vrem să îți spunem că salatele pot fi mult mai mult decât atât. Ele pot fi servite la orice masă din zi.
O salată la micul dejun ar putea să aibă rol de însoțire pentru un ou fiert sau pentru o felie de toast cu humus. Imaginează-ți aici o roșie și un calaastravete tăiate feliuțe și presărate cu puțin oțet și semințe de cânepă.
Salate de slăbit pentru prânzLa prânz, lângă un fel principal precum o tocăniță, putem servi o salată de însoțire mai serioasă, cum ar fi salata cu avocado cu amestec mexican sau salata cu mix mediteraneean. Salata pentru prânz ar putea conține rucola, mărar, pătrunjel, ceapă, ridichi, castravete, semințe de dovleac și in, și un dressing din tahini, muștar și oțet. În acest caz, salata va avea o cantitate proporțională cu cea a unui fel principal.
Salate de slăbit pentru cinăSeara poți servi doar o salată ca unic fel de mâncare. Dar nu te speria, vorbim de o salată serioasă, cum ar fi salata de primăvară sau un buddha bowl. Vei avea un castron întreg de mâncare plin de legume la cuptor: broccoli, ciuperci și cartof dulce; completat de verdețuri și crudități: salată, mărar, pătrunjel, ceapă, morcov ras, varză tocată; și desigur presărat cu grăsimi sănătoase din nuci mărunțite și o lingură de mix de semințe. Iar peste, vei avea un dressing delicios pe bază de unt de arahide, tamarind și sos de soia.
Salate de slăbit pentru gustareȘi pentru că ne plac gustările dulci, cu siguranță putem servi o salată de fructe la gustarea dintre mesele principale. Alte variante potrivite de salate ca gustare ar putea fi salata cu ton și fasole verde sau salata cu năut și cartofi dulci.
Chiar dacă ți se pare ca am construit un meniu pe o zi centrat în jurul salatelor, asta nu înseamnă că te împingem să mănănci doar asta. Voiam doar să îți arătăm numeroase feluri în care ele pot fi încorporate în stilul alimentar propriu. Și în plus, voiam să îți schimbăm puțin eventualele preconcepții în legătură cu ele.
Ciorbele în dieta pentru slăbireAm mai vrea să adăugăm că, pe lângă salate, și ciorbele și supele de legume pot fi o unealtă excelentă atunci când urmărești o pierdere în greutate sau detoxifierea organismului. Ele sunt pline de apă, fibre și elemente nutritive și nu duc lipsă de proteine și energie, putând chiar constitui adevărate mese.
În concluzie, vrem să te lăsăm cu câteva idei principale.
- Nu te arunca în diete de slăbire sau cure de detoxifiere. Soluțiile rapide sau ușoare de a slăbi au tendința să dezinformeze și să nu se bazeze pe informații reale.
- Adu îmbunătățiri pe care le poți susține fizic și psihic, în mod treptat, în stilul tău de viață. Îmbunătățește oriunde poți, în ritmul tău propriu.
- Prioritizează fructele, legumele, cerealele, leguminoasele și oleaginoasele în bucătărie. Ele reprezintă hrana ideală pentru sistemele corpului tău.
- Folosește-te de salate cu orice ocazie. Chiar dacă nu vrei să mănânci doar asta, adaugă lângă mâncarea ta obișnuită și o salată. De preferat este să nu existe masă fără crudități. Ai exemple mai sus și găsești inspirație și în rețetele Bonduelle.
- Gătește ciorbe de legume și leguminoase și acestea te vor ajuta în dobândirea unei stări optime de sănătate.
În final, îți dorim succes în drumul tău și poftă mare!