Deşi necesarul nostru de calorii nu diferă prea mult de la vară la iarnă, ar trebui să ne schimbăm un pic meniul.

Mai multă energie Organismul are nevoie de o mai mare doză de energie din mâncare pentru a echilibra balanţa termică, de aceea poftim mâncăruri mai consistente şi mai calorice.   Recomandări importante – ce consumăm şi ce evităm?
  • seminţele integrale, legumele în păstăi, carnea slabă, ficatul sunt surse de fier şi vitaminele B şi E, a căror carenţe generează astenie
  • numărul meselor este cel mai important, patru pe zi este un minim absolut. Mâncând din 3 în 3 ore contribuim la echilibrul termic al organismului
  • un mic dejun sănătos ne apără de răceli, iar metabolismul intens din orele dimineţii ne asigură că grăsimea nu se va depune iar elementele nutritive se vor asimila optim
  • legumele şi fructele: roşiile, ardeiul, brocoli, varza de Bruxelles, salata, ţelina, portocalele, grapefruitul, pepenii galbeni şi kiwi, toate acestea conţin vitaminele A, C şi E, ajută la asimilarea energiei din hrană, activeză sistemul imunitar şi trebuie adăugate la toate mesele
  • lactatele, ouăle, carnea de pasăre, peştele, carnea de vită, fasolea, seminţele, mugurii, nucile sunt surse ale vitaminelor din grupa B, importante pentru susţinerea imunităţii şi pentru acţiunea lor antidepresivă.
  • carnea, legumele în păstăi, inclusiv lintea, diversele grişurioferă organismului necesarul de fier, apărându-l în acest fel de anemie şi de imunodeficienţă
  • pâinea integrală, de secară, grişurile cu conţinut mare de fibre sunt alimente săţioase şi constituie o sursă a energiei care, în timpul iernii, trebuie să provină în proporţie de 50% din carbohidrați
  • peştele, carnea de pasăre, ouăle, brocoli, porumbul, mazărea boabe oferă organismului crom ceea ce inhibă pofta de dulciuri
  • seminţele legumelor în păstăi, soia seminţele de in, seminţele de susan, produsele din orz, peştele, nucile, brocoli accelerează metabolismul deoarece conţin magneziu
  • lactatele şi ouăle, grişurile, legumele în păstăi, soia, peştele (cu tot cu oase) dau de asemenea o senzaţie de saţietate, fiind o bună sursă de calciu
  • limitarea cantităţilor de pâine albă consumată ne va debarasa de monozaharide, substanţe nefolositoare şi care îngraşă
A mânca şi a nu se îngrăşa Cel mai important este ca regimul să fie bine echilibrat, dându-ne energie şi rezistenţă fără ca în acelaşi timp să îngraşe. Cu siguranţă propriul tău organism îşi va spune ce anume să faci pentru a-ţi întări sistemul imunitar, a evita infecţiile şi depunerile inutile de ţesut adipos. Meniu Micul dejun: 2 felii de pâine, telemea cu arpagic, ouă prăjite, salata de roşii şi ceai cu suc de zmeură Gustare: două chifle intregale cu şuncă de curcan, suc din portocale proaspete Prânzul: Piept de pui fiert la aburi, brocoli, cartofi fierţi în coajă, de băut apa minerală cu sucde lămâie Gustare de după-amiază: salata de fructe (banane, mere, portocale şi kiwi) Cina: fasole boabe fiartă, o chiflă integrală cu pasta cu macrou, de băut ceai cu suc de lămâie