Deşi necesarul nostru de calorii nu diferă prea mult de la vară la iarnă, ar trebui să ne schimbăm un pic meniul.
Mai multă energie Organismul are nevoie de o mai mare doză de energie din mâncare pentru a echilibra balanţa termică, de aceea poftim mâncăruri mai consistente şi mai calorice. Recomandări importante – ce consumăm şi ce evităm?- seminţele integrale, legumele în păstăi, carnea slabă, ficatul sunt surse de fier şi vitaminele B şi E, a căror carenţe generează astenie
- numărul meselor este cel mai important, patru pe zi este un minim absolut. Mâncând din 3 în 3 ore contribuim la echilibrul termic al organismului
- un mic dejun sănătos ne apără de răceli, iar metabolismul intens din orele dimineţii ne asigură că grăsimea nu se va depune iar elementele nutritive se vor asimila optim
- legumele şi fructele: roşiile, ardeiul, brocoli, varza de Bruxelles, salata, ţelina, portocalele, grapefruitul, pepenii galbeni şi kiwi, toate acestea conţin vitaminele A, C şi E, ajută la asimilarea energiei din hrană, activeză sistemul imunitar şi trebuie adăugate la toate mesele
- lactatele, ouăle, carnea de pasăre, peştele, carnea de vită, fasolea, seminţele, mugurii, nucile sunt surse ale vitaminelor din grupa B, importante pentru susţinerea imunităţii şi pentru acţiunea lor antidepresivă.
- carnea, legumele în păstăi, inclusiv lintea, diversele grişurioferă organismului necesarul de fier, apărându-l în acest fel de anemie şi de imunodeficienţă
- pâinea integrală, de secară, grişurile cu conţinut mare de fibre sunt alimente săţioase şi constituie o sursă a energiei care, în timpul iernii, trebuie să provină în proporţie de 50% din carbohidrați
- peştele, carnea de pasăre, ouăle, brocoli, porumbul, mazărea boabe oferă organismului crom ceea ce inhibă pofta de dulciuri
- seminţele legumelor în păstăi, soia seminţele de in, seminţele de susan, produsele din orz, peştele, nucile, brocoli accelerează metabolismul deoarece conţin magneziu
- lactatele şi ouăle, grişurile, legumele în păstăi, soia, peştele (cu tot cu oase) dau de asemenea o senzaţie de saţietate, fiind o bună sursă de calciu
- limitarea cantităţilor de pâine albă consumată ne va debarasa de monozaharide, substanţe nefolositoare şi care îngraşă