Turmericul, condimentul galben-auriu care reprezintă baza în aromatele curry-uri indiene şi care adaugă culoare muștarului, are un rol important în ceea ce priveşte sănătatea alimentară. Pornind de la faptul că acesta poate face orice, de la tratarea acneei, la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase, la vindecarea depresiei, nu e de mirare că majoritatea persoanelor se grăbesc să includă acest condiment în dieta lor.
Turmericul este un condiment (şi o plantă medicinală) care este folosit în India de mii de ani. Astăzi, este prezent în sucuri, chips-uri, batoane, suplimente alimentare şi pudre proteice.
Ce este de fapt turmericul?
Deşi este o plantă verde şi plină de frunze în habitatul natural, în subteran cresc rădăcinile acestuia care sunt transformate de obicei în pudră.
Ingredientul activ din turmeric este curcumina, un compus de care oamenii de ştiinţă sunt foarte încântaţi astăzi.
Beneficii
În medicina chinezească şi în cea ayurvedică, curcuma este folosită pentru a calma durererile produse de artrită, a regla menstruaţia şi pentru vindecarea rănilor. De asemenea, rezultatele preliminare ale unui studiu sugerează că acest compus ar putea avea proprietăţi anti-inflamatoare şi antioxidante.
În ultimii ani, s-a constat că turmericul ar putea reduce colesterolul, elimină unele simptome ale sindromului de colon iritabil, ajută la procesul de vindecare a rănilor, în tratarea acneei, îmbunătăţirea ficatului şi a funcţiei cardiovasculară.
Consumul acestui condiment nu prezintă contraindicații, însă nu este nici cazul să te aşteptaţi la miracole.