Nu te speria, însă ceva se ascunde în mâncarea ta. De la cerealele pentru micul dejun, la sosul pentru salată, la ketchup-ul de pe cartofii prăjiţi, o substanţă care dă dependenţă este ascunsă în multe alimente în care nici nu ai depistat-o.

Este vorba despre zahăr, pe care ar trebui să-l consumăm în cantități cât mai mici. De fapt, în efortul nostru de a asculta recomandările medicilor, de a consuma mai puţine grăsimi, apelăm de multe ori la produsele alimentare "sănătoase" cu conţinut scăzut de grăsime, dar care sunt de fapt încărcate cu zahăr.

În starea sa naturală, zahărul este relativ inofensiv, chiar necesar. Se găseşte în fructe, legume şi în produsele lactate sub forma unui compus cunoscut sub numele de fructoză sau lactoză. Problema apare atunci când zahărul este adăugat în produsele alimentare, în timpul procesului de colorare sau de modificare a texturii şi aromei. Acest proces are loc mai frecvent decât ai crede, nu este necesar să te afli în lumea bomboanelor că să fii înconjurat de zahăr.

1. Zahărul crește tensiunea arterială

Obezitatea, este una din principalele consecinţe ale aportului excesiv de zahăr şi este un factor major de risc pentru hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială creşte volumul de muncă al inimii şi al arterelor şi poate provoca daune întregului sistem circulator. În cele din urmă, acest lucru poate duce la boli de inima, infarct miocardic, accident vascular cerebral, leziuni renale şi boli arteriale.

2. Zahărul poate contribui la declanșarea depresiei

Conform unui studiu, adulţii care beau mai mult de patru porţii de suc pe zi, prezintă şanse cu 30 la sută mai mari, de a fi diagnosticaţi cu depresie, decât persoanele care beau apă, cafea şi ceai fără zahăr.

3.Zahărul poate provoca acneea

Produsele zaharoase cu un indice glicemic ridicat, au un rol major în apariţia acneei, din cauza fluctuaţiilor hormonale pe care le declanşează. Inflamația cauzată de aportul de zahăr în exces are de-a face cu alte afecţiuni ale pielii, precum psoriazis-ul.