- Amintiţi-vă să luaţi micul dejun, împreună cu lapte sau ceai cald.
- Luaţi mese regulate; nu vă înfometaţi până când începe să vă fie frig.
- Iarna, mâncaţi, de cel puţin două ori pe zi, mese calde. Corpul va pierde astfel mai puţină energie şi nu va trebui să încălzească mâncarea înainte de a o digera.
Dacă mâncaţi iarna fructe şi legume de cel puţin două ori pe zi, nu veţi avea deficienţe de vitamine, care scad imunitatea corpului. Vitaminele şi mineralele reglează sistemul digestiv. Dacă nu ne alimentăm cu vitamine, corpul va începe sa se îngraşe, în loc să consume grăsimea, fapt ce duce la obezitate. Nu trebuie să cumpăraţi fructe proaspete şi legume, cele congelate fiind foarte bune.
Vă place să fiţi supli? Folosiţi condimenteCondimentele dau căldură corpului şi stimulează sistemul circulator. În acelaşi timp, ucid bacteriile si luptă împotriva răcelilor. Condimentele ne imbunătăţesc metabolismul, ajută digestia, şi nu permit corpului a se îngrăşa. Adăugaţi condimente în supe, sosuri, la cărnuri şi peşte – asezonaţi-le cu diferite varietăţi de piper, ienibahar, frunze de dafin, ardei iute, rozmarin, ghimbir şi scorţişoară.
Alegeţi supeleSupele nu vă îngraşă, din contră, vă ajută să slăbiţi, întrucât conţin in majoritatea lor apă. Acestea au la bază o fiertură delicioasă de legume, a cărei căldură întăreşte corpul, şi condimente, care cresc acest efect. O supă cu o bucată de carne poate fi o masă bogată în sine, iar fiertura în sine nu trebuie să fie foarte bogată în calorii. O cană de fiertură are numai 100 kilocalorii, ceea ce reprezintă 5% din minimul de calorii necesar zilnic. Deci puteţi consuma o supă bună pentru a vă menţine căldura corpului iarna fără să vă fie teamă de posibilitatea de a vă îngrăşa.
Evitaţi mâncărurile graseNe este înrădăcinată foarte adânc ideea că mesele calorice ne oferă căldură. Grăsimile sunt necesare pentru a ne proteja sistemul nervos, organele interne şi pentru a produce hormoni, dar numai jumătate din consumul tipic de grăsimi (70 g pe zi) este suficient, în timp ce restul este absorbit de ţesuturile grase… ceea ce ne îngraşă. Alegeţi mezeluri slabe şi produse lactate cu conţinut redus de grăsimi şi frigeţi carnea în folie de aluminiu.
Nu consumaţi alcool pentru căldura corpuluiÎn special nu pe stomacul gol. De fapt, deşi simţim căldură după câteva înghiţituri de alcool, acesta se absoarbe repede în corp şi senzaţia dispare. Ieşirea afară în frigul de pe timp de iarnă după o asemenea metodă de încălzire a corpului, poate provoca degerături ale părţilor corpului expuse la frig. Alcoolul reduce timpul de răspuns al sistemului nervos, provocând întârzieri în percepţia frigului.