În barurile sushi se folosesc beţişoare de unică folosinţă. Pentru persoanele care preferă să mănânce cu mâna, se pune la dispoziţie un ştergar umed.
- Cel mai bine este să începem cu maki sushi, învelit în alge nori. Algele preparate se servesc imediat după ce sunt gata, deoarece altfel preiau umiditatea de la orez şi se umflă.
- Hreanul wasabi verde poate fi amestecat cu sos sau aşezat în cantităţi mici pe bucăţi de sushi, chiar înainte de a fi consumate.
- Bucăţile de sushi se moaie în sos de soia.
- Întreaga bucată se bagă în gură, fără tăiat sau porţionat. Nu lăsaţi niciodată în farfurie bucăţi din care aţi muşcat.
- Între diferitele feluri de sushi gustaţi ghimbir murat. Luaţi o bucată de ghimbir şi muiaţi-o în sos de soia. Astfel vă curăţaţi papilele gustative şi puteţi simţi mai bine gustul următoarei bucăţi de sushi.
- Dacă mâncăm dintr-o farfurie comună, luăm bucăţile de sushi cu capătul gros al beţişoarelor.
- Sushi-ul se serveşte cel mai adesea cu ceai verde.
- Nigiri – se compune dintr-o porţie de orez mică, ovală, cu adaos de peşte uscat sau fructe de mare.
- Maki– se compune din orez, peşte, castraveţi înveliţi în foi de alge nori, apoi se taie în bucăţi mici.
- Temaki – compuse conform preferinţelor clienţilor. Pe masă se găsesc ingrediente iar musafirul compune felul de mâncare propriu.