Stridiile se servesc de obicei pe scoici deschise, în boluri cu gheaţă. Sunt prezentate cel mai adesea în compania pâinii şi a untului, cu sferturi de lămâie. Acest mode de servire îşi are rădăcinile în bucătăria mediteraneană. Stridiile se deschid cu ajutorul unui cuţitaş special iar interiorul lor se stropeşte uşor cu suc de lămâie. Stridia se mănâncă direct din carapacea scoicii. Dacă scoica se deschide prea uşor, înseamnă că stridia este stricată şi nu este bună de mâncare.
Arta de a mâncaEste important să alegem stridii proaspete. Doar astfel ne vor încânta cu gustul şi consistenţa lor. Apa din interiorul scoicii trebuie să fie transparentă şi să aibă un miros caracteristic, marin. Cel mai bun gust în au stridiile crude. Ele pot fi mâncate cu un pic de sare, de piper sau de suc de lămâie. Conţinutul stridiei nu trebuie îngiţit dintr-o dată – merită să aşteptăm câteva minute, pentru a stimula papilele gustative şi abia atunci ne vom delecta cu senzaţii deosebite. Stridiile se servesc cu vin alb sau cu şampanie.
Secretul stridiilorCe ascund în sine stridiile? De ce merită încercate? Deoarece ele au un gust inimitabil, deosebit de delicat. Ceea ce îi atrage pe cunoscători este tocmai gustul. Dar stridiile ne oferă şi trăiri legate de forma lor, de consistenţa lor deosebită şi – mai ales – de subtilul gust de apă de mare pe care îl resimţim mâncându-le. Despre stridii se mai spune şi că ele sunt unul din afrodisiacele naturale.