Asparagusul poate fi consumat crud, la abur, fiert, la grătar, la cuptor sau ca ingredient dintr-o caserolă pentru prânz sau dintr-o salată. 

Vasele înalte și cu diametru mic sunt speciale pentru fierberea tulpinilor lungi de asparagus, imersând tulpina în apă, în timp ce extremitățile fragede se prepară datorită aburului rezultat prin fierbere. Nu este neapărat nevoie să cumperi un vas special pentru a prepara asparagusul în mod corect.

Sparanghelul alb, violet și verde

Secretul unui asparagus perfect găsit este de a-l "găti foarte puțin." Cumpărăm sparanghel verde, uşor violet sau alb. Este aceeaşi specie de plantă, totuşi cultivată în condiţii diferite de luminozitate. 

Sparanghelul verde creşte în lumină naturală, cel alb creşte pe stive sau fără accesul luminii, iar celui violet i se permite doar să scoată puţin capul din pământ.

Cum se prepară sparanghelul?

Înainte de a-l găti, trebuie să știi cum se prepară sparanghelul. El se clătește întâi sub un jet de apă rece, iar apoi trebuie să i se îndepărteze tijele. Asparagusul are un vârf mai tare și lemnos, care nu are un gust plăcut și tocmai de aceea trebuie eliminat.

Trebuie doar să îndoi ușor de fiecare tijă, iar capătul lemnos va ieși foarte ușor. Nu este nevoie să arunci tijele: pot fi și ele gătite după ce au fost rupte.

Cum consumi sparanghelul?

Pe lângă blanșare (fierbere), sparanghelul mai poate fi gătit într-o sumedenie de alte moduri. O metodă populară este gătirea la abur, fie cu un aparat special sau printr-o modalitate mai clasică: folosirea unei site metalice. Asparagusul mai poate fi pus pe grill, băgat la cuptor sau amestecat cu alte delicii într-un wok.

Iată câteva sfaturi utile pentru toți cei care se gândesc să încerce niște sparanghel la următoarea lor masă:

  • Mai ales atunci când îl prepari la abur sau blanșat, sparanghelul poate fi testat cu ajutorul unei furculițe. Dacă vârfurile reușesc să pătrundă în legumă ușor, dar ea este în continuare ușor crocantă, înseamnă că rezultatul final este gătit la perfecție.
  • Sparanghelul poate fi servit și rece, însă pentru a se asigura că va rămâne cu o culoare și consistenă ideale, este indicat să pui legumele într-un bol cu apă rece după ce l-ai preparat la abur.
  • Preparat la cuptor, sparanghelul ar trebui să se rumenească timp de 10-15 minute.

Acum că ai la dispoziție aceste sfaturi utile, poți să dai frâu gătitului și să începi să faci loc sparanghelului în meniul tău.