Proprietățile cafelei

Cofeina stimulează cortexul cerebral și centrii sub-corticali, precum și centrul respirator și vaso-motor. Acest lucru permite creierului să funcționeze mai bine și să amelioreze imediat starea fizică și mentală. Aceasta se datorează efectului de secretare accentuată a adrenalinei și dopaminei, datorat cofeinei, care stimulează centrii plăcerii de la nivelul creierului nostru.

Efectele cafelei

Știm cu toții că există mai multe argumente pro și contra consumului de cafea. În cantități mici, cafeaua ne stimulează și ne crește eficiența. În cantități mari – cofeina disipă și reduce performanțele. Concentrația maximă de cafeină este menținută în sânge timp de aproximativ o oră, dar poate acționa chiar și timp de patru ore. 

Impactul pozitiv al cofeinei a fost observat atunci când este consumată în cantități de 100-300 mg pe zi. La fel de important este și faptul că ea începe să-și facă efectul la aproximativ jumătate de oră după ingerare. Aceasta este o capcană obișnuită, în care cădem deseori: bem cafea, nu resimțim imediat efectul, astfel că ne preparăm încă o ceașcă de cafea. Iar după ea, dintr-o dată, nu ne mai putem concentra la nimic și suntem nervoși.

Câteva reguli pentru consumul de cafea

Așadar, ideal ar fi să renunți la cana mare de cafea și să te întorci la ceștile mici, tradiționale. În acest fel, îi vei oferi corpului tău o doză de cofeină care este suficient de mare pentru a acoperi nevoile lui. Trei cești de cafea pe zi sunt suficiente. Această cantitate va menține un nivel înalt de concentrare, fără a cauza nervozitate.

Vezi modul în care cafeaua îți stimulează corpul

Beneficiile consumului de cafea pentru sănătate

6 idei pentru o masă echilibrată, sănătoasă la lucru

O dietă rapidă pentru slujbele de birou