În păhărele cu picior servim votcă seacă şi aromată, cele fără picior fiind rezervate doar pentru votca seacă. Păhărelul se umple pâna la cam 3-5 mm de buză.
Şampania şi vinurile spumanteAcestea se servesc în pahare cu picior, suple – de regulă cu receptacol care se îngustează în partea superioară. Paharul se ţine de picior, pentru ca să nu se încălzească băutura de la căldura mâinii. Paharele se umplu până la 3/4 din înălţime.
Vinurile albePaharele trebui să fie incolore, din sticlă netedă, foarte subţire. Vinul alb se bea din pahare cu calota mai mică decât a celor pentru vin roşu. Paharele se umplu după masă, până la jumătate.
Vinurile roşii Se foloseşte un pahar cu picior relativ scurt, cu receptacolul mare, îngustat în partea superioară. Paharele se ţin fie de receptacol fie de picior. Se umplu până la 3/4 din înălţime. Vinurile de desert şi de aperitiv Se folosesc pahare asemănătoare cu cele pentru vin roşu, doar mai mici. Paharele se ţin de picior. Se serveşte la temperatura camerei. Paharele se umplu cel mult până la jumătate. Coniacul şi brandy-ul Se folosesc pahare cu receptacolul bombat, ţinute direct de receptacol. Se toarnă doar circa 20-40 ml alcool. Whisky-ul Se folosesc pahare cilindrice, cu fundul gros. Aceste pahare pot fi folosite şi la long drink-uri, la coctailuri fanteziste şi la orice băuturi alcoolice care se servesc cu cuburi de gheaţă. Lichiorurile Acestea se servesc în pahare mici cu picior, asemănătoare celora pentru votcă, dar cu mult mai suple. Paharele se ţin de picior. Se umplu până la jumătate. Short drinks Se folosesc pahare cu receptacolul evazat şi cu picior destul de scurt. Ele se umplu astfel încât să rămână cel puţin jumătate de centimetru până la gura paharului. BereaSe serveşte în pahare speciale numite pocale, care sunt de fapt pahare mari, cu picior scurt. Există şi pahare de bere înalte şi înguste, care sunt uşor evazate în partea superioară.