Calorii grăsimi

Grăsimile, consumate cu moderaţie, sunt un ingredient obligatoriu al hranei omului. Ele sunt principala sursă a glicerolului şi a acizilor graşi, din care organismul sintetizează alte lipide. Consumul excesiv de grăsimi – mai ales a celor saturate – crează riscul de îmbolnăvire a sistemului circulator şi de obezitate. Din acest motiv, am creat un tabel cu calorii grasimi pentru cei care vor să știe procentul energetic al produselor din frigider.

Tabel cu calorii grăsimi

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Margarină 100 g 531 0,0 60,0 0,0
Margarină cu cremă 100 g 745 0,5 82,0 0,0
Margarină cu lapte 100 g 743 0,3 82,0 17,4
Margarină cu nivel caloric scăzut 100 g 545 0,5 60,0 0,7
Margarină vegetală 100 g 743 0,3 82,0 21,0
Slănină de porc 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Slănină de porc sărată 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Ulei de floarea soarelui 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei de gulie 100 ml 900 0,0 100,0 0,0
Ulei de măslie 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Ulei de porumb 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei de soia 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei din gulie şi soia 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Untură (calorii grasimi) 100 g 880 0,0 99,5 0,0
Untură de oaie 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Untură de pasăre 100 g 897 0,0 100,0 0,0
Untură de vită 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Untură din ficat de cod 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Valorile nutritive ale grăsimilor. Calorii grăsimi.

Grăsimile joacă un rol însemnat în nutriţie, fie că sunt de provenienţă vegetală (ulei de rapiţă, de soia sau de floarea soarelui) sau de provenienţă animală (untură, ulei de peşte), deoarece conţin nutrienţi valoroşi, necesari organismului. O serie întreagă de vitamine sunt solubile doar în grăsimi. Grăsimile sunt de asemenea principala sursă a indispensabililor acizi graşi nesaturaţi, care sunt fundamentul regimului alimentar sănătos. Unii acizi graşi iau parte de asemenea la sinteza hormonilor, de exemplu la sinteza prostaglandinei. În ceea ce privește calorii grasimi, trebuie să avem grijă să nu consumăm excesiv de multe astfel de principii alimentare.

Grăsimile şi alimentaţia sănătoasă

Necesarul de grăsimi scade odată cu vârsta; organismele vârstnicilor funcţionează mai lent, fapt care afectează şi viteza digestiei: hrana tranzitează prin tubul digestiv mai încet. Merită deci să facem cunoştinţă cu recomandările dieteticienilor, cuprinse în piramida alimentară pentru seniori.

Indicaţii privitoare la păstrarea grăsimilor

Acestea se păstrează în frigider, sau într-o încăpere răcoroasă, la adăpost de lumină. Untul, margarina şi untura se păstrează în recipienţi de sticlă sau din ceramică închişi - grăsimile absorb rapid mirosurile. Untul proaspăt ar trebui să-şi păstreze calităţile în timpul perioadei sale de valabilitate înscrise pe ambalaj, totuşi poate să se râncezească dacă este ţinut multă vreme în afara frigiderului. Uleiurile alimentare se pot păstra la temperatura de aprox. 6-7oC timp de 2-3 luni.