Cafeaua Arabica (coffea arabica) este cel mai vechi și mai cunoscut soi de cafea. Se estimează că aproximativ 70% din cafeaua din întreaga lume este de acest fel. Arabica este singurul soi care oferă boabe din care se obține cafea de înaltă calitate, fără alți aditivi. Arabica crește în mod spontan în Etiopia și este cultivată în Brazilia, Columbia, India, precum și în Java, Sumatra și în Caraibe. Boabele de Arabica sunt alungite și verzui. Ele dau o cafea ușoară și aromată, uneori îmbogățită cu note de ciocolată și condimente. Aroma subtilă este însoțită de un conținut de cofeină redus, care variază între 1 și 1,7%. Cafeaua Robusta (coffea canephora) conține mai multă cofeină și este folosită pentru a da tărie altor cafele. Semințele de Robusta cresc și înfloresc mult mai repede decât semințele de Arabica. De asemenea, Robusta este mai rezistentă la condiții climaterice dificile. Boabele de Robusta sunt, de obicei, mai mici și mai ovale decât boabele de cafea Arabica. Au o culoare galben-verzuie și dau o băutură cu gust pregnant și înțepător. Robusta este însoțită de o aromă mai puternică și conținut de cofeină mai ridicat (2- 4,5%). Acest soi este cultivat în Africa Centrală și de Vest (Camerun, Uganda) și în Vietnam. Ponderea producției de cafea Robusta la nivel mondial nu depășește 30%.
Oferă-le prietenilor tăi ocazia de a încerca Arabica și Robusta.Inspiră-te și află mai multe: