Un tabel caloric cu informații despre aportul nutritiv al alimentelor este întotdeauna util dacă vrei să menții un stil de viață sănătos. Îți prezentăm mai jos un tabel cu principalele alimente și conținutul lor caloric, plus informații detaliate și exemple. Pentru a-ți păstra un regim de viață sănătos, este important să poți evalua numărul de calorii aferente unui fel de mâncare sau unui produs alimentar, de aceea noi sugerăm un calculator calorii. Trebuie să ai în vedere atât conținutul intrinsec în grăsimi, proteine și lipide al alimentelor consumate, dar și categoriile de alimente pe care le consumi cel mai des. Posibilitatea de a evalua fiecare produs în funcție de valorea sa energetică, conform datelor din calculator calorii, reprezintă o oportunitate deosebită; în acest fel, poți diferenția alimentele între ele, respectiv pe grupe de produse, pentru a stabili care dintre ele servește cel mai bine scopului tău și pe care le poți relaționa cel mai bine cu vârsta ta. De asemenea, nu trebuie să uiți că și sexul tău este unul din factorii pe care trebuie să îi iei în considerare când îți alcătuiești regimul alimentar.
Calculator calorii pentru alimentele şi preparateExistă mai multe moduri de a calcula caloriile: poți folosi un calculator calorii pentru produsele şi preparatele culinare sau poți verifica aportul caloric specific diverselor bucătării ale lumii sau ale unor tipuri de mâncare – de exemplu ale anumitor salate, ale supelor, felurilor principale sau al deserturilor.
Tabele de caloriiPutem de asemenea folosi tabelele de calorii defalcate pe anumite grupe de oameni, caracterizate printr-un necesar energetic similar al organismului şi prin nevoi similare în ceea ce priveşte nutrienţii şi mineralele din alimentaţie. Asemenea grupe ar fi – de exemplu – copii, tineretul care studiază sau mamele care alăptează. În orice caz, folosind un calculator calorii puteți obține rezultate remarcabile.
Numărul de calorii al...În cazul dietelor specializate, formulate de specialiști, ai nevoie doar de informaţia referitoare la conţinutul caloric al produselor sau al grupelor de produse. Și atunci vrei să știi concret câte calorii conţin legumele, fructele, aperitivele sau băuturile fără alcool preferate. O asemenea informaţie este cu siguranţă utilă, deoarece merită să înlocuim atât de popularii covrigi calzi cu legume proaspete, pe care le putem servi alături de sosuri gustoase pe bază de iaurt.
Poate ne vei întreba: merită să număr caloriile? Merită să folosesc un calculator calorii să văd câtă "energie" se află în mâncarea pe care o prepar? Bineînţeles că merită, deoarece fiecare dintre noi are un alt necesar caloric zilnic. Dar caloriile nu sunt totul. Pentru a-ți folosi la maxim potenţialul de dezvoltare, regimul tău alimentar trebuie să fie bogat în produse alimentare cât mai variate, care să-ți furnizeze, în cantităţi corespunzătoare, toate elementele nutritive de care ai nevoie - proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine şi minerale.
Elementele de bază ale alimentațieiProteinele participă la toate procesele vitale şi sunt o componentă importantă a fiecărei celule vii. Datorită lor, organismul nostru se bucură de un bun echilibru hormonal, de rezistenţă la infecţii şi de o funcţionare corectă a aparatului digestiv. Carbohidrații nu trebuie uitate nici ele, deoarece ele sunt cele care permit organismului să asimileze proteinele şi sunt necesare pentru arderea grăsimilor. Grăsimile sunt de neînlocuit, fiind necesare organismului pentru vitaminele A, D, E şi K, care sunt solubile în grăsimi și care pot fi asimilate doar în acest mod. Nu uita că organismul uman nu poate să secrete de la sine vitamine, asimilarea lor zilnică, din alimente, fiind absolut necesară. Acest lucru este deosebit de important, deoarece vitaminele sunt substanţe necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a organismului, iar unele dintre ele sunt responsabile şi de o dezvoltare corectă. Mineralele au funcţie constructivă şi regulatoare.
Dar cum calculezi necesarul caloric zilnic? Răspunsul este simplu: fiziologia fiecăruia este cea care dictează necesarul caloric, în funcţie de vârstă, de tipul de activitate prestată, de sex şi de condiţiile generale de viaţă. Bineînţeles că, din punctul de vedere al normelor alimentare, dieta pentru seniori va arăta altfel decât dieta pentru studenţi. Situaţia este similară şi în cazul femeilor însărcinate, care trebuie să cunoască principiile de alimentare corectă a femeilor gravide. Necesitatea de a folosi un calculator calorii şi de a ne alimenta raţional a fost remarcată în toate bucătăriile lumii. În ciuda variatelor modalităţi de satisfacere a nevoilor alimentare ale organismului, cu toţii putem practica un bilanţ corect al alimentaţiei. Bucătăriile italiană şi japoneză - îndrăgite de aproape toată lumea, datorită diversităţii şi a bogăţiei lor de gusturi - diferă totuşi radical una de alta, dar în ambele poți menține un regim alimentar echilibrat. Cea japoneză, naturală şi armonioasă, este considerată ca fiind cea mai sănătoasă din lume. Folosește, deci, tabelele de calorii. Folosind acest "calculator calorii" și prin cunoaşterea valorilor energetice şi nutritive ale alimentelor consumate vei avea posibilitatea de a introduce schimbări în meniul tău și al familiei tale, te vei bucura de un aport de energie şi de nutrienţi indispensabili, la nivele corespunzătoare. Dacă vei reuşi să obţii pe această cale şi o siluetă mai suplă, avantajele vor fi cu atât mai remarcabile.