Aroma, textura și gustul sunt cele mai importante elemente percepute atunci când consumi cafea. Totuși, preferințele personale joacă un rol crucial. 

Aspectul cafelei

În primele câteva secunde, simțul văzului este cel care evaluează calitatea cafelei, chiar înainte de a primi informații de la celelalte simțuri, cum ar fi gustul sau mirosul. Simțul gustativ te ajută să evaluezi intensitatea culorii, textura și structura naturală a lichidului. În plus, și modul de servire a cafelei ne influențează percepțiile vizuale. Ne concentrăm atenția asupra tipului și aspectului cănii sau ceștii din care bem, asupra felului în care este decorate ceașca de cafea, de ex. cu frișcă, cu pudră de ciocolată, alune sau bucățele de portocală.

Mirosul cafelei

Nasul simte compușii aromatici volatili dintr-o ceașcă de cafea. Nasul uman poate distinge peste 10 000 de compuși aromatici diferiți. 80% din senzațiile gustative sunt recunoscute cu ajutorul simțului mirosului. 

Cafeaua și simțurile olfactive

Percepțiile olfactive pot fi amplificate utilizând diverși aditivi pentru cafea. Cel mai des utilizate sunt scorțișoara, batoanele de vanilie sau cardamonul, care îmbogățesc aroma fiecărei cafele. 

Gustul cafelei

Limba omenească recunoaște patru gusturi de bază: dulce, sărat, acru și amar. Siropurile aromatizate sau mierea pot îmbogăți gustul cafelei, creând, alături de alți aditivi, un gust unic.

Încearcă să prepari cea mai bună cafea alături de prietenii tăi.