Bucătăria poloneză

Petrecerile sunt un element inseparabil din bogata şi diversa tradiţia prezentă în bucataria poloneza. Un mare rol în formarea tradiţiilor culinare polone l-au jucat schimbările istorice survenite în decursul secolelor. În timpul istoriei sale furtunoase, Polonia – aflată sub jugul unor puteri străine, cu independenţa şi neatârnarea confiscate – şi-a cultivat tradiţiile şi cultura în aproape toate domeniile vieţii. Tocmai din acest motiv, felurile de mâncare prezente în bucataria poloneza conţin reţete specifice atât vecinilor Poloniei, cât şi imigranţilor, ceea ce contribuie până în ziua de astăzi la bogăţia şi diversitatea bucătăriilor regionale.

Darurile naturii

Mâncărurile tradiţionale poloneze sunt preparate în strânsă legătură cu disponibilitatea produselor folosite. Polonia este o ţară agrară, cu procentaj mare de păduri. Astfel, natura a putut oferi ceea ce este mai bun, iar dintre produsele provenite din agricultură domină cele pe bază de cereale: pâinea, arpacaşurile şi diversele reţete pe bază de făină: colţunaşi, găluşte şi plăcinte. Bucataria poloneza aduna sute de ingrediente, unele fiind chiar unice.   Un rol important în bucataria poloneza îl joacă supele cu conţinut bogat de zarzavaturi şi alte feluri de mâncare din legume şi cărnuri disponibile prin producţie proprie, precum şi felurile de mâncare din vânat, în apropierea zonelor împădurite. Tot din păduri provin şi preţuitele ciuperci, fructe de pădure şi plante aromatice. La fel de important este şi peştele de apă dulce sau, în măsura posibilităţilor, cel marin. După mulţi ani, cu tot progresul ce a avut loc şi în ciuda accesibilităţii multor ingrediente, felurile de mâncare tradiţionale poloneze rămân neschimbate şi sunt preparate conform unor vechi reţete.

Petrecerile

Ospeţele, însoţite de discuţii prieteneşti şi, câteodată, de cântece, le-au ţinut tovărăşie polonezilor dintotdeauna. Ele aveau funcţii culturale, religioase, politice şi, în primul rând, patriotice. Petrecerile joacă un rol deosebit în viaţa polonezilor, indiferent dacă ele sunt prilejuri pentru întâlniri conviviale cu prietenii sau constituie sărbătoriri de evenimente sau date importante, în sânul familiei.

Cunoscute şi apreciate de generaţii

Printre cele mai cunoscute şi îndrăgite feluri de mâncare din bucataria poloneza se numără cu siguranţă: „bigos” – un amestec de varză fiartă şi murată, cu adaos de diferite cărnuri şi ciuperci, „gołąbki” - sarmale cu sos tomat sau smântână şi „zrazy”, adică frigărui rulate din carne de vită, împănată cu slănină şi castraveţi muraţi.

Merită de asemenea menţionate fierturile, cum ar fi „barszcz” - o ciorbă de sfeclă roşie, adesea servită cu un fel de ravioli cu carne, „żurek” – o ciorbă pe bază de borş de orz, servită cu felii de cârnat, ouă fierte şi hrean şi supa de ciuperci pregătită din ciuperci de pădure. Foarte caracteristice în bucataria poloneza sunt şi delicioasele mezeluri şi cârnaţii, iar ca aperitiv trebuie obligatoriu gustat heringul în ulei, oţet sau smântână. Merită menţionaţi şi colţunaşii „pierogi”, care sunt preparaţi fie în mod tradiţional, cu carne, brânză sau fructe, fie - mai nou - într-o varietate vrednică de palatul oricărui gurmand. La fel de populare sunt preparatele din fructe cum ar fi gemurile, dulceaţa şi compoturile. În ceea ce priveşte deserturile, cei mai agreaţi sunt cozonacii pe bază de aluat de drojdie, cu crustă sau cu fructe, dar şi cozonacii cu mac, turta dulce sau prăjitura cu brânză. Merită gustate şi gogoşi cu umplutură din dulceaţă de trandafiri.

Varza murată - acră dar sănătoasă

Varza murată este un ingredient de neînlocuit, atât al salatelor, cât şi a multor mâncăruri gătite din bucataria poloneza. Este produsă prin fermentarea în saramură a verzei albe tocate. Foarte apreciată ca sursă pentru vitaminele C, PP şi pentru multe vitamine din grupa B. La fel ca şi castraveţii muraţi, este mereu prezentă pe majoritatea meselor din Polonia.

Beri străvechi şi băuturi fine

Se spune că specialitatea polonezilor este distilarea de votcă pură. Merită însă ştiut că polonezii au o tradiţie a berii care durează de secole, iar berea lor este preţuită în ţară şi în străinătate. Poate nimeni nu stăpâneşte mai pe deplin arta preparării de lichioruri din fructe de pădure sau de sezon iar reţetele sunt păzite cu străşnicie şi transmise cu sfinţenie din generaţie în generaţie.

Un rol important îl joacă supele cu conţinut bogat de zarzavaturi şi alte feluri de mâncare din legume şi cărnuri disponibile prin producţie proprie, precum şi felurile de mâncare din vânat, în apropierea zonelor împădurite. Tot din păduri provin şi preţuitele ciuperci, fructe de pădure şi plante aromatice. La fel de important este şi peştele de apă dulce sau, în măsura posibilităţilor, cel marin. După mulţi ani, cu tot progresul ce a avut loc şi în ciuda accesibilităţii multor ingrediente, felurile de mâncare tradiţionale polone rămân neschimbate şi sunt preparate conform unor vechi reţete.

Petrecerile

Ospeţele, însoţite de discuţii prieteneşti şi, câteodată, de cântece, le-au ţinut tovărăşie polonezilor dintotdeauna. Ele aveau funcţii culturale, religioase, politice şi, în primul rând, patriotice. Petrecerile joacă un rol deosebit în viaţa polonezilor, indiferent dacă ele sunt prilejuri pentru întâlniri conviviale cu prietenii sau constituie sărbătoriri de evenimente sau date importante, în sânul familiei.