Ochii se bucură de felurile servite încântător, aromele mâncărurilor răsfaţă simţul olfactiv, iar varietatea gusturilor taie respiraţia. Bucataria indiana este compusă din gustări, care constau de cele mai multe ori din salate, felul principal, paste, murături şi nemaipomenita pâine – ćapati, care se mănâncă cu legume şi orez. Conform hinduşilor, hrana este un dar al zeilor pentru oameni. De aceea, prepararea şi consumarea meselor necesită seriozitate, respect şi concentrare.
Vegetarieni prin constrângere…Iniţial, încă dinaintea epocii coloniale, carnea era consumată în India doar de către războinici. În prezent, marea majoritate a locuitorilor sunt vegetarieni prin constrângere, şi nu prin alegere.Bucataria indiana tratează într-un mod creativ în special legumele. Putem să găsim în cadrul ei multe feluri interesante în care sunt folosite lintea, fasolea, dovleculul verde, vinetele, chiar roşiile, conopida sau spanacul.
Consecvenţa cultului vacilor sfinte este interdicţia consumului cărnii de vacă, considerat un sacrilegiu. În schimb, se consumă des produsele lactate, în special iaurturile (dahi). În numeroase case hinduse o masă fără cel puţin o linguriţă de dahi este considerată incompletă. Acest lucru are şi o explicaţie mai pragmatică. Cazeina, prezentă în produsele lactate, de asemenea în iaurt, poate linişti eficient setea aprinsă de o mâncare picantă. Iaurt şi cultul vacilor sfinteSavoir – vivre
Mâncarea tradiţională indiana trebuie consumată cu degetele, cu mâna dreaptă rupând o bucată de ćapati, luând apoi cu aceasta din orez cu legume sau carne. Bineînţeles, dacă cineva nu se simte în largul său mâncând cu mâna, poate folosi furculiţa sau lingura. Trebuie ţinut minte, că indienii nu beau alcool la masă, în schimb beau apă cu gheaţă sau iaurt (dahi).
Împărăţia condimentelor - bucătăria indianăCa rezultat al tradiţiei şi al condiţiilor istorice, bucătarii hinduşi au devenit maeştrii ai condimentelor. Marea majoritate a populaţiei Indiei este vegetariană, de aceea, folosirea cu ştiinţă a condimentelor a devenit o adevărată artă. Printre nenumăratele condimente, care sunt întrebuinţate în bucataria indiana trebuie amintite: chimenul, coriandrul, turmericul, păstăile roşii şi verzi de ardei iute, scorţişoara, curcuma, cuişoarele, nucşoara, ghimbirul, anasonul, susanul sau ceapa şi usturoiul.
CurryÎn ciuda popularităţii enorme, este cunoscut ca o mâncare a oamenilor simpli. De aceea, unii hinduşi urăsc cuvântul curry, crezând că am putea critica ce ne-au servit. Pentru numeroşi gurmanzi însă, acest fel este un miracol culinar. În ciuda numeroaselor variaţii, în funcţie de bucătar, există o grupă de ingrediente (usturoi, ghimbir, ceapă, ardei iute şi iaurt), care nu pot fi omise în prepararea curry.
Sănătate curatăSpecialiştii sunt de acord, bucataria indiana este nu numai gustoasă, dar şi sănătoasă. O mare influenţă o are modul indian de consum al cărnii, - cantităţile mici amestecate cu legume sau fructe, uşor prăjite sau înnăbuşite în cratiţă wok. Conform specialiştilor, previne formarea de combinaţii cancerigene în organism, protejează de asemenea împotriva obezităţii şi a diabetului.