Ca orice alt aliment, cafeaua poate aduce beneficii organismului dar poate provoca și neplăceri. Este considerată sursă de magneziu, vitamina B2 dar și multe alte substanțe cu efecte pozitive precum antioxidanții. Cu toate acestea, putem prezenta și reacții adverse cum ar fi arsurile, insomnia, anxietatea, un efect diuretic și încetinirea absorbției unor nutrienți. Un bun control asupra cantității și observarea reacțiilor organismului sunt unelte de bază atunci când vine vorba de găsirea unui echilibru între beneficii și dezavantaje.
Avantajele consumului de cafeaAtât cafeaua obișnuită cât și cea decofeinizată reprezintă surse bune de antioxidanți. Aceștia se formează în momentul prăjirii boabelor. Ei participă la combaterea radicalilor liberi și a stresului oxidativ din organism. Beneficiile lor sunt multiple: luptă împotriva cancerului, încetinesc procesele de îmbătrânire, ajută circulația sangvină, ameliorează depresia, previn formarea pietrelor de bilă, scad riscul pentru boli neurodegenerative precum Parkinson’s și Alzheimer’s, cât și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
De asemenea, cafeaua îmbunătățește concentrarea și conferă o stare de bine.
Merită avut în vedere și faptul că un consum regulat de cafea, deși inițial poate stimula peristaltismul intestinal și deci și tranzitul, pe termen lung poate duce la lenevirea mușchilor implicați și la un efect opus, de constipare.
Cum se bea cafeauaEste foarte important să avem în vedere felul în care ne servim cafeaua. O cafea slab îndulcită va aduce predominant beneficii.
O cafea servită împreună cu lapte sau frișcă și îndulcită va veni la pachet cu multe calorii și grăsimi saturate astfel încât efectele pozitive vor fi complet negate sau chiar depășite.
Este bine să evităm băuturile sau produsele ce conțin cafeină după orele amiezii pentru a evita scăderea calității somnului.
Cine nu trebuie să bea cafeaPersoanele care dezvoltă aritmii sau care au tensiunea arterială mărită trebuie să evite consumarea cafelei sau a produselor ce conțin cafeină. Se poate totuși consuma cafea decofeinizată.
Femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cafea la o ceașcă pe zi.