Curios lucru, ciupercile nu sunt plante. Se apropie mai mult de regnul animal, dar aparţin Regnului Fungi, care este diferit de plante şi animale. Au nevoie de locuri cu umiditate crescută pentru a se dezvolta. Ciupercile nu conţin clorofilă pentru a-şi produce propria hrană şi preiau substanţe organice deja formate din mediul în care trăiesc.

Unele specii sunt parazite şi se hrănesc cu organisme vii. În unele cazuri, relaţia dintre parazit şi gazdă este simbiotică. Ciupercile mychorrhizal care cresc pe rădăcinile copacilor îi ajută pe aceştia la absorbţia apei şi sărurilor minerale. 

Toată lumea a auzit de expresia „A se înmulţi ca ciupercile după ploaie“. Ciupercile cresc aşa de repede pentru că au rezerve ascunse în partea organismului lor ce se găseşte ascunsă sub pământ. Pe lângă asta, ciupercile nu se dezvoltă prin diviziune celulară, ca plantele şi animalele. Cresc prin extinderea de celule, care necesită foarte puţină energie. Astfel, celulele sunt pur şi simplu umplute cu apă. 

Aşa se face că o ciupercă poate creşte în mărime atât de mult peste noapte Multe ciuperci comestibile pot fi confundate cu cele otrăvitoare, din cauza similitudinii aspectului lor. 

Ciupercile și beneficiile lor

Cu toate acestea, beneficiile ciupercilor sunt importante pentru organism – ele sunt o sursă excelentă de proteine, conțin vitaminele A, B1 și B2, și au puține calorii. În plus, proprietățile ciupercilor le permit să fie ușor de preparat și delicioase, indiferent de rețeta folosită.

Ciupercile sunt excelente pentru stabilizarea tractului digestive, pentru a regla tensiunea arterială și au un rol benefic chiar și pentru aspect. Ele au proprietăți care întăresc firul de păr și îl fac mai sănătos și mai puternic.

Gătite, ciupercile pot fi preparate într-o sumedenie de moduri: umplute, saute, în orezuri, garniture, în omlete, în paste și nu numai!