Peștele și fructele de mare în alimentația ta

Peştele are o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de grăsimi sănătoase omega-3. De asemenea, peştele şi fructele de mare, alimente folosite larg în stilul alimentar mediteranean, conţin iod şi zinc, elemente care mai sunt numite şi elementele tinereţii. Pe lângă faptul că sunt delicioase, peștele și fructele de mare au mai puțin colesterol decât alte tipuri de carne și sunt bogate în vitamine precum B6, B12. 

Caracatiță sau somon la grătar, oricare ar fi alegerea ta în ceea ce privește rețetele cu pește și fructe de mare, trebuie totuși să ai în vedere că ele sunt alimente foarte bogate în calorii și lipsite de fibre. Pentru un aport corespunzător de fibre asociați mereu peștele și fructele de mare cu legume neamidonoase precum: salate, roșii, varză, ardei grași, apio, ș.a. Salata cu pește este un bun și delicios exemplu. 

Câte calorii conțin peștele şi fructe de mare 

În tabelul de mai jos poți afla valorile nutriționale pentru diverse tipuri de carne de pește, fructe de mare și preparate din pește și fructe de mare, defalcate pe trei categorii, fiecare relevantă în felul ei pentru dieta ta personală: grăsimi, proteine și carbohidrați.  

Tabel cu calorii pește şi fructe de mare

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Anchois 100 g 166 26,2 6,0 0,0
Babuşcă proaspătă 100 g 124 23,0 2,6 0,0
Biban copt 100 g 117 25 1,2 0,0
Biban de mare afumat la cald 100 g 175 23,5 9,0 0,0
Biban de mare fiert în aburi 100 g 112 19,9 3,6 0,0
Biban de mare înăbuşit 100 g 120 10,9 6,6 4,2
Biban de mare proaspăt 100 g 117 17,6 5,2 0,0
Biban înăbuşit 100 g 109 19,5 3,5 0,0
Biban prăjit (calorii peste) 100 g 180 20,6 9,1 4,0
Biban proaspăt 100 g 82 18,5 0,9 0,0
Biban umplut 100 g 130 14,9 6,1 3,9
Calamari gătiţi 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Calamari proaspeţi 100 g 74 18,0 0,3 0,0
Calcan afumat 100 g 192 22,0 11,6 0,0
Calcan gătit 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Calcan în sos de roşii 100 g 125 12,6 5,4 6,3
Calcan în ulei 100 g 249 14,4 21,3 0,0
Calcan proaspăt 100 g 83 16,5 1,8 0,0
Caracatiţe 100 g 73 18,2 0,0 0,0
Caras gătit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Caras proaspăt 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Carne de balenă 100 g 119 22,5 3,2 0,0
Caviar negru 100 g 237 27,2 14,2 0,0
Caviar roşu 100 g 203 28,0 9,7 0,0
Cegă proaspătă 100 g 122 17,0 6,1 0,0
Chefal proaspăt 100 g 124 21,0 0,4 0,0
Cod afumat la cald 100 g 115 26,0 1,2 0,0
Cod afumat la rece 100 g 94 22,1 0,5 0,0
Cod copt 100 g 90 6,0 3,7 8,0
Cod gătit 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Cod înăbuşit 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Cod la grătar 100 g 172 22,1 9,1 0,6
Cod pitic proaspăt 100 g 157 13,4 11,5 0,0
Cod prăjit 100 g 111 23,0 0,1 0,0
Cod proaspăt 100 g 78 17,7 0,7 0,0
Cod sărat 100 g 98 23,1 0,6 0,0
Cod, chiftele 100 g 260 14,9 17,8 10,9
Cod, filet prăjit pane 100 g 273 19,1 15,8 14,6
Cod, perişoare 100 g 112 14,2 2,6 8,8
Cotlet de peşte 100 g 215 17,6 12,5 8,1
Crabi conservaţi 100 g 85 18,7 1,1 0,1
Crabi gătiţi (calorii peste) 100 g 96 16,0 3,6 0,0
Crap gătit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Crap în sos de roşii 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Crap proaspăt 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Creveţi conservaţi 100 g 81 17,8 1,1 0,0
Creveţi gătiţi 100 g 95 18,9 2,2 0,0
Creveţi proapeţi 100 g 97 22,0 1,0 0,0
Ficat de cod 100 g 610 4,0 66,0 0,0
Filet de nisetru afumat 100 g 194 20,4 12,5 0,0
Halibut alb proaspăt 100 g 102 18,9 3,0 0,0
Halibut gătit 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Icre de cod 100 g 115 24,0 0,2 0,0
Icre de nisetru 100 g 236 36,0 10,2 0,0
Icre de păstrugă 100 g 221 28,4 11,9 0,0
Icre de polac 100 g 131 28,4 1,9 0,0
Icre de somon 100 g 251 31,6 13,8 0,0
Icre mari 100 g 230 31,2 11,7 0,0
Keta proaspăt 100 g 138 22,0 5,6 0,0
Keta sărat 100 g 184 24,3 9,6 0,0
Keta, conservă 100 g 129 21,5 4,8 0,0
Lup de mare gătit 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Lup de mare în sos de smântână 100 g 137 7,4 8,8 6,8
Lup de mare prăjit 100 g 209 22,2 11,5 4,1
Macrou afumat 100 g 221 20,7 15,5 0,0
Macrou gătit 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Macrou gătit 100 g 211 19,6 14,7 0,0
Macrou proaspăt 100 g 181 18,7 11,9 0,0
Macrou, conservă 100 g 258 16,4 21,4 0,0
Merlan gătit 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Merlan proaspăt 100 g 73 16,6 0,6 0,0
Merluciu gătit 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Merluciu proaspăt 100 g 86 16,6 2,2 0,0
Mihalţ gătit 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Mihalţ proaspăt 100 g 80 18,8 0,6 0,0
Morun fiartă 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Morun proaspăt 100 g 147 21,0 0,7 0,0
Păstrăv 100 g 97 19,2 2,1 0,0
Păstrugă în sos de roşii 100 g 179 16,1 11,5 2,8
Păstrugă proaspătă 100 g 160 17,0 1,0 0,0
Plătică afumată la cald 100 g 172 32,8 4,5 0,0
Plătică afumată la rece 100 g 160 29,7 4,6 0,0
Plătică fiartă 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Plătică în sos de roşii 100 g 138 15,3 7,4 2,6
Plătică proaspătă 100 g 105 17,1 4,1 0,0
Plătică uscată 100 g 221 42,0 5,9 0,0
Plevuşcă afumată 100 g 181 31,1 6,3 0,0
Plevuşcă uscată 100 g 235 46,4 5,5 0,0
Raci de mare gătiţi 100 g 90 20,5 0,7 0,3
Raci de mare proaspeţi (languste, homari) 100 g 89 18,8 1,3 0,5
Raci gătiţi (calorii peste) 100 g 97 20,3 1,3 1,0
Raci proaspeţi 100 g 76 15,5 1,0 1,2
Rulade de merluciu 100 g 140 13,1 5,6 9,3
Rulade de şalău 100 g 164 12,1 7,4 12,1
Salată de biban 100 g 182 4,7 15,7 5,5
Şalău gătit 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Şalău în sos de roşii 100 g 119 14,0 5,3 3,7
Şalău înăbuşit 100 g 89 19,6 1,2 0,0
Şalău proaspăt 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Şalău umplut 100 g 144 13,7 6,0 8,7
Sardele gătite 100 g 178 20,1 10,8 0,0
Sardele proaspete 100 g 169 20,6 9,6 0,0
Sardine în sos de roşii 100 g 162 17,0 9,9 1,4
Sardine în ulei 100 g 221 24,1 13,9 0,0
Scoici fierte 100 g 50 9,1 1,5 0,0
Scrumbie afumată la cald 100 g 215 21,8 14,3 0,0
Scrumbie în smântână 100 g 97 5,5 6,2 5,3
Scrumbie în sos de tomate 100 g 159 13,8 9,7 4,6
Scrumbie în ulei 100 g 301 16,4 26,5 0,0
Scrumbie marinată 100 g 192 16,5 12,6 3,4
Scrumbie opărită în ulei 100 g 283 18,3 23,3 0,0
Scrumbie proaspătă 100 g 182 18,6 12,0 0,0
Scrumbie proaspătă 100 g 161 16,3 10,7 0,0
Scrumbie sărată 100 g 217 19,8 15,4 0,0
Somn gătit 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Somn în sos de roşii 100 g 126 12,9 6,3 4,3
Somn înăbuşit 100 g 121 18,2 5,4 0,0
Somn proaspăt 100 g 143 16,8 8,5 0,0
Somon afumat (calorii peste) 100 g 162 21,5 8,4 0,0
Somon de Pacific gătit 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Somon de Pacific în sos de roşii 100 g 132 14,5 5,1 6,9
Somon de Pacific prăjit 100 g 169 22,1 9,0 0,0
Somon de Pacific sărat 100 g 147 21,0 7,0 0,0
Somon de Pacific, conservă 100 g 136 20,9 5,8 0,0
Somon la grătar 100 g 283 20,7 22,3 0,6
Somon prăjit saute 100 g 379 21,1 31,4 4,1
Somon proaspăt 100 g 201 19,9 13,6 0,0
Somon sărat 100 g 269 21,0 20,5 0,0
Şprot afumat 100 g 162 21,3 8,5 0,0
Şprot afumat în ulei 100 g 363 17,4 32,4 0,4
Şprot sărat 100 g 137 17,1 7,6 0,0
Şprot sărat cu condimente 100 g 154 14,8 10,5 0,0
Stavrid afumat 100 g 94 17,1 2,8 0,0
Stavrid gătit 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Stavrid în sos de roşii 100 g 110 14,8 2,3 7,3
Stavrid în ulei 100 g 309 15,6 27,4 0,0
Stavrid înăbuşit 100 g 122 19,6 4,8 0,0
Stavrid prăjit 100 g 190 20,3 10,5 3,7
Stavrid proaspăt 100 g 119 19,0 5,0 0,0
Ştiucă gătită (calorii peste) 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Ştiucă în sos de roşii 100 g 108 14,2 4,0 3,6
Ştiucă înăbuşită 100 g 90 19,6 1,2 0,0
Ştiucă proaspătă 100 g 82 18,4 0,8 0,0
Ştiucă umplută 100 g 141 13,3 6,0 8,4
Stridii 100 g 95 14,0 0,3 6,0
Sturion gătit 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Sturion în sos de roşii 100 g 181 14,7 12,0 3,4
Sturion înăbuşit 100 g 179 17,8 11,9 0,0
Sturion prăjit 100 g 273 16,0 17,4 13,2
Sturion proaspăt 100 g 163 16,4 10,9 0,0
Sturion, conservă 100 g 163 16,4 10,6 0,6
Ţipar afumat 100 g 326 17,9 28,6 0,0
Ţipar de mare proaspăt 100 g 93 19,1 1,9 0,0
Ţipar proaspăt 100 g 332 14,5 30,5 0,0
Ton în apă 100 g 96 21,0 1,2 0,0
Ton în ulei 100 g 190 27,1 9,0 0,0
Ton proaspăt 100 g 101 23,0 1,0 0,0
Ton sărat 100 g 225 19,8 16,2 0,0
Văduviţă proaspătă 100 g 81 18,2 1,0 0,0
Varză de mare 100 g 5 0,9 0,2 0,0
Ce elemente nutritive conțin peștele și fructele de mare?

Fructele de mare conţin multe elemente indispensabile pentru buna funcţionare a organismului. Cea mai mare concentraţie de proteine o au creveţii şi langustele (aprox. 22%). Proteinele constituie un material reconstructiv pentru ţesuturile deteriorate şi unul constructiv pentru cele noi. În plus, ele iau parte la producţia de hormoni, enzime, anticorpi şi hemoglobină. 

Tot fructele de mare conțin și cantităţi mici de grăsime (între 0,5% la raci şi 2% la homari), iar o bună parte din aceasta este reprezentată de acidul gras polinesaturat omega-3, benefic organismului. Acizii graşi omega-3 au o influenţă benefică asupra fluidităţii sângelui, astfel încât este redusă evoluţia sclerozei vaselor de sânge. 

În fructele de mare și pește vei găsi şi componente minerale precum: cuprufier și zinc (prezent mai ales în stridii, de unde și renumele de afrodisiac de care acestea se bucură), precum şi vitaminele B3(PP), B5B6 şi B12. Fructele de mare sunt o bună sursă de oligoelemente precum: iodfosforseleniu şi fluor. Seleniul este considerat un factor de frânare a dezvoltării sclerozei, prin efectul pe care îl are asupra tendinţei de coagulare a sângelui şi asupra producţiei de prostacicline. Iodul este indispensabil pentru producţia de hormoni ai tiroidei, responsabili pentru procesele metabolice.

Carnea de pește și fructele de mare - indicații și contraindicații 

În ultimii ani, în țările dezvoltate dar și în întreaga lume, bolile legate de stilul de viață au devenit o problemă gravă. Numeroase studii epidemiologice și clinice au demonstrat că dieta este unul dintre factorii majori care influențează sensibilitatea la bolile legate de stilul de viață. Studiile care examinează obiceiurile alimentare au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale unui consum moderat de fructe de mare și pește (1-2 porții pe săptămână).  

Fructele de mare nu se recomandă copiilor mici și nici femeilor gravide sau care alăptează. Ele trebuie evitate şi de cei ce suferă de podagră sau gută, deoarece crustaceele şi moluştele conţin purine, care cresc nivelele de uree din sânge.  

Fructele de mare sunt alimente sărace în calorii, de aceea ele sunt incluse în dieta mediteraneeană și pot face parte din regimul alimentar al persoanelor supraponderale, precum şi a celor afectate de maladii cardio-vasculare, respectând totuși regula de mai sus.  

Deși au numeroase beneficii, carnea de pește și fructele de mare trebuie consumate cu moderație, de maxim 1-2 ori pe săptămână. Ele, aflându-se în vârful lanțului trofic, concentrează toate substanțele chimice aflate în mediul respectiv. Vorbim aici de pesticide, microplastice și metale grele precum mercurul, iar în anumite cazuri, chiar și contaminare radioactivă.  

Nu în ultimul rând, este bine de menționat că o dietă sănătoasă se bazează pe un consum moderat de produse animale, precum alimentele cu pește sau fructe de mare, dar în același timp pe un consum constant și riguros de cereale și leguminoase integrale, dar și cruditați precum fructele și legumele proaspete

Cum depozităm peștele și fructele de mare

Peştele proaspăt este bun de mâncat timp de numai 1-2 zile şi trebuie păstrat pe cel mai de jos raft din frigider. După ce curăţăm peştele, putem păstra fileurile acestuia timp de 6-8 săptămâni în congelator – la fel şi fructele de mare.  

Peştele afumat se păstrează la temperatura de 5-6 grade C, într-un recipient închis, pentru ca mirosul său caracteristic să nu pătrundă în alte produse.  

Conservele de peşte pot fi păstrate timp de 2-3 zile după ce au fost deschise, însă, conținutul lor trebuie să fie scos din cutie şi trecut într-un recipient închis.