Peştele are o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de grăsimi sănătoase omega-3. De asemenea, peştele şi fructele de mare, alimente folosite larg în stilul alimentar mediteranean, conţin iod şi zinc, elemente care mai sunt numite şi elementele tinereţii. Pe lângă faptul că sunt delicioase, peștele și fructele de mare au mai puțin colesterol decât alte tipuri de carne și sunt bogate în vitamine precum B6, B12.
Caracatiță sau somon la grătar, oricare ar fi alegerea ta în ceea ce privește rețetele cu pește și fructe de mare, trebuie totuși să ai în vedere că ele sunt alimente foarte bogate în calorii și lipsite de fibre. Pentru un aport corespunzător de fibre asociați mereu peștele și fructele de mare cu legume neamidonoase precum: salate, roșii, varză, ardei grași, apio, ș.a. Salata cu pește este un bun și delicios exemplu.
Câte calorii conțin peștele şi fructe de mare
În tabelul de mai jos poți afla valorile nutriționale pentru diverse tipuri de carne de pește, fructe de mare și preparate din pește și fructe de mare, defalcate pe trei categorii, fiecare relevantă în felul ei pentru dieta ta personală: grăsimi, proteine și carbohidrați.
Tabel cu calorii pește şi fructe de mare
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Anchois | 100 g | 166 | 26,2 | 6,0 | 0,0 |
Babuşcă proaspătă | 100 g | 124 | 23,0 | 2,6 | 0,0 |
Biban copt | 100 g | 117 | 25 | 1,2 | 0,0 |
Biban de mare afumat la cald | 100 g | 175 | 23,5 | 9,0 | 0,0 |
Biban de mare fiert în aburi | 100 g | 112 | 19,9 | 3,6 | 0,0 |
Biban de mare înăbuşit | 100 g | 120 | 10,9 | 6,6 | 4,2 |
Biban de mare proaspăt | 100 g | 117 | 17,6 | 5,2 | 0,0 |
Biban înăbuşit | 100 g | 109 | 19,5 | 3,5 | 0,0 |
Biban prăjit (calorii peste) | 100 g | 180 | 20,6 | 9,1 | 4,0 |
Biban proaspăt | 100 g | 82 | 18,5 | 0,9 | 0,0 |
Biban umplut | 100 g | 130 | 14,9 | 6,1 | 3,9 |
Calamari gătiţi | 100 g | 110 | 18,0 | 4,2 | 0,0 |
Calamari proaspeţi | 100 g | 74 | 18,0 | 0,3 | 0,0 |
Calcan afumat | 100 g | 192 | 22,0 | 11,6 | 0,0 |
Calcan gătit | 100 g | 103 | 18,3 | 3,3 | 0,0 |
Calcan în sos de roşii | 100 g | 125 | 12,6 | 5,4 | 6,3 |
Calcan în ulei | 100 g | 249 | 14,4 | 21,3 | 0,0 |
Calcan proaspăt | 100 g | 83 | 16,5 | 1,8 | 0,0 |
Caracatiţe | 100 g | 73 | 18,2 | 0,0 | 0,0 |
Caras gătit | 100 g | 102 | 20,7 | 2,1 | 0,0 |
Caras proaspăt | 100 g | 87 | 17,7 | 1,8 | 0,0 |
Carne de balenă | 100 g | 119 | 22,5 | 3,2 | 0,0 |
Caviar negru | 100 g | 237 | 27,2 | 14,2 | 0,0 |
Caviar roşu | 100 g | 203 | 28,0 | 9,7 | 0,0 |
Cegă proaspătă | 100 g | 122 | 17,0 | 6,1 | 0,0 |
Chefal proaspăt | 100 g | 124 | 21,0 | 0,4 | 0,0 |
Cod afumat la cald | 100 g | 115 | 26,0 | 1,2 | 0,0 |
Cod afumat la rece | 100 g | 94 | 22,1 | 0,5 | 0,0 |
Cod copt | 100 g | 90 | 6,0 | 3,7 | 8,0 |
Cod gătit | 100 g | 78 | 17,8 | 0,7 | 0,0 |
Cod înăbuşit | 100 g | 101 | 9,7 | 5,1 | 3,9 |
Cod la grătar | 100 g | 172 | 22,1 | 9,1 | 0,6 |
Cod pitic proaspăt | 100 g | 157 | 13,4 | 11,5 | 0,0 |
Cod prăjit | 100 g | 111 | 23,0 | 0,1 | 0,0 |
Cod proaspăt | 100 g | 78 | 17,7 | 0,7 | 0,0 |
Cod sărat | 100 g | 98 | 23,1 | 0,6 | 0,0 |
Cod, chiftele | 100 g | 260 | 14,9 | 17,8 | 10,9 |
Cod, filet prăjit pane | 100 g | 273 | 19,1 | 15,8 | 14,6 |
Cod, perişoare | 100 g | 112 | 14,2 | 2,6 | 8,8 |
Cotlet de peşte | 100 g | 215 | 17,6 | 12,5 | 8,1 |
Crabi conservaţi | 100 g | 85 | 18,7 | 1,1 | 0,1 |
Crabi gătiţi (calorii peste) | 100 g | 96 | 16,0 | 3,6 | 0,0 |
Crap gătit | 100 g | 102 | 16,0 | 3,7 | 2,0 |
Crap în sos de roşii | 100 g | 145 | 12,4 | 8,7 | 4,1 |
Crap proaspăt | 100 g | 110 | 18,0 | 4,2 | 0,0 |
Creveţi conservaţi | 100 g | 81 | 17,8 | 1,1 | 0,0 |
Creveţi gătiţi | 100 g | 95 | 18,9 | 2,2 | 0,0 |
Creveţi proapeţi | 100 g | 97 | 22,0 | 1,0 | 0,0 |
Ficat de cod | 100 g | 610 | 4,0 | 66,0 | 0,0 |
Filet de nisetru afumat | 100 g | 194 | 20,4 | 12,5 | 0,0 |
Halibut alb proaspăt | 100 g | 102 | 18,9 | 3,0 | 0,0 |
Halibut gătit | 100 g | 216 | 14,0 | 17,8 | 0,0 |
Icre de cod | 100 g | 115 | 24,0 | 0,2 | 0,0 |
Icre de nisetru | 100 g | 236 | 36,0 | 10,2 | 0,0 |
Icre de păstrugă | 100 g | 221 | 28,4 | 11,9 | 0,0 |
Icre de polac | 100 g | 131 | 28,4 | 1,9 | 0,0 |
Icre de somon | 100 g | 251 | 31,6 | 13,8 | 0,0 |
Icre mari | 100 g | 230 | 31,2 | 11,7 | 0,0 |
Keta proaspăt | 100 g | 138 | 22,0 | 5,6 | 0,0 |
Keta sărat | 100 g | 184 | 24,3 | 9,6 | 0,0 |
Keta, conservă | 100 g | 129 | 21,5 | 4,8 | 0,0 |
Lup de mare gătit | 100 g | 114 | 15,5 | 5,8 | 0,0 |
Lup de mare în sos de smântână | 100 g | 137 | 7,4 | 8,8 | 6,8 |
Lup de mare prăjit | 100 g | 209 | 22,2 | 11,5 | 4,1 |
Macrou afumat | 100 g | 221 | 20,7 | 15,5 | 0,0 |
Macrou gătit | 100 g | 124 | 22,8 | 3,6 | 0,0 |
Macrou gătit | 100 g | 211 | 19,6 | 14,7 | 0,0 |
Macrou proaspăt | 100 g | 181 | 18,7 | 11,9 | 0,0 |
Macrou, conservă | 100 g | 258 | 16,4 | 21,4 | 0,0 |
Merlan gătit | 100 g | 79 | 17,6 | 1,0 | 0,0 |
Merlan proaspăt | 100 g | 73 | 16,6 | 0,6 | 0,0 |
Merluciu gătit | 100 g | 95 | 18,5 | 2,3 | 0,0 |
Merluciu proaspăt | 100 g | 86 | 16,6 | 2,2 | 0,0 |
Mihalţ gătit | 100 g | 92 | 21,4 | 0,7 | 0,0 |
Mihalţ proaspăt | 100 g | 80 | 18,8 | 0,6 | 0,0 |
Morun fiartă | 100 g | 234 | 23,3 | 15,6 | 0,0 |
Morun proaspăt | 100 g | 147 | 21,0 | 0,7 | 0,0 |
Păstrăv | 100 g | 97 | 19,2 | 2,1 | 0,0 |
Păstrugă în sos de roşii | 100 g | 179 | 16,1 | 11,5 | 2,8 |
Păstrugă proaspătă | 100 g | 160 | 17,0 | 1,0 | 0,0 |
Plătică afumată la cald | 100 g | 172 | 32,8 | 4,5 | 0,0 |
Plătică afumată la rece | 100 g | 160 | 29,7 | 4,6 | 0,0 |
Plătică fiartă | 100 g | 126 | 20,9 | 4,7 | 0,0 |
Plătică în sos de roşii | 100 g | 138 | 15,3 | 7,4 | 2,6 |
Plătică proaspătă | 100 g | 105 | 17,1 | 4,1 | 0,0 |
Plătică uscată | 100 g | 221 | 42,0 | 5,9 | 0,0 |
Plevuşcă afumată | 100 g | 181 | 31,1 | 6,3 | 0,0 |
Plevuşcă uscată | 100 g | 235 | 46,4 | 5,5 | 0,0 |
Raci de mare gătiţi | 100 g | 90 | 20,5 | 0,7 | 0,3 |
Raci de mare proaspeţi (languste, homari) | 100 g | 89 | 18,8 | 1,3 | 0,5 |
Raci gătiţi (calorii peste) | 100 g | 97 | 20,3 | 1,3 | 1,0 |
Raci proaspeţi | 100 g | 76 | 15,5 | 1,0 | 1,2 |
Rulade de merluciu | 100 g | 140 | 13,1 | 5,6 | 9,3 |
Rulade de şalău | 100 g | 164 | 12,1 | 7,4 | 12,1 |
Salată de biban | 100 g | 182 | 4,7 | 15,7 | 5,5 |
Şalău gătit | 100 g | 97 | 21,3 | 1,3 | 0,0 |
Şalău în sos de roşii | 100 g | 119 | 14,0 | 5,3 | 3,7 |
Şalău înăbuşit | 100 g | 89 | 19,6 | 1,2 | 0,0 |
Şalău proaspăt | 100 g | 84 | 19,2 | 0,7 | 0,0 |
Şalău umplut | 100 g | 144 | 13,7 | 6,0 | 8,7 |
Sardele gătite | 100 g | 178 | 20,1 | 10,8 | 0,0 |
Sardele proaspete | 100 g | 169 | 20,6 | 9,6 | 0,0 |
Sardine în sos de roşii | 100 g | 162 | 17,0 | 9,9 | 1,4 |
Sardine în ulei | 100 g | 221 | 24,1 | 13,9 | 0,0 |
Scoici fierte | 100 g | 50 | 9,1 | 1,5 | 0,0 |
Scrumbie afumată la cald | 100 g | 215 | 21,8 | 14,3 | 0,0 |
Scrumbie în smântână | 100 g | 97 | 5,5 | 6,2 | 5,3 |
Scrumbie în sos de tomate | 100 g | 159 | 13,8 | 9,7 | 4,6 |
Scrumbie în ulei | 100 g | 301 | 16,4 | 26,5 | 0,0 |
Scrumbie marinată | 100 g | 192 | 16,5 | 12,6 | 3,4 |
Scrumbie opărită în ulei | 100 g | 283 | 18,3 | 23,3 | 0,0 |
Scrumbie proaspătă | 100 g | 182 | 18,6 | 12,0 | 0,0 |
Scrumbie proaspătă | 100 g | 161 | 16,3 | 10,7 | 0,0 |
Scrumbie sărată | 100 g | 217 | 19,8 | 15,4 | 0,0 |
Somn gătit | 100 g | 196 | 18,4 | 13,6 | 0,0 |
Somn în sos de roşii | 100 g | 126 | 12,9 | 6,3 | 4,3 |
Somn înăbuşit | 100 g | 121 | 18,2 | 5,4 | 0,0 |
Somn proaspăt | 100 g | 143 | 16,8 | 8,5 | 0,0 |
Somon afumat (calorii peste) | 100 g | 162 | 21,5 | 8,4 | 0,0 |
Somon de Pacific gătit | 100 g | 168 | 22,9 | 7,8 | 0,0 |
Somon de Pacific în sos de roşii | 100 g | 132 | 14,5 | 5,1 | 6,9 |
Somon de Pacific prăjit | 100 g | 169 | 22,1 | 9,0 | 0,0 |
Somon de Pacific sărat | 100 g | 147 | 21,0 | 7,0 | 0,0 |
Somon de Pacific, conservă | 100 g | 136 | 20,9 | 5,8 | 0,0 |
Somon la grătar | 100 g | 283 | 20,7 | 22,3 | 0,6 |
Somon prăjit saute | 100 g | 379 | 21,1 | 31,4 | 4,1 |
Somon proaspăt | 100 g | 201 | 19,9 | 13,6 | 0,0 |
Somon sărat | 100 g | 269 | 21,0 | 20,5 | 0,0 |
Şprot afumat | 100 g | 162 | 21,3 | 8,5 | 0,0 |
Şprot afumat în ulei | 100 g | 363 | 17,4 | 32,4 | 0,4 |
Şprot sărat | 100 g | 137 | 17,1 | 7,6 | 0,0 |
Şprot sărat cu condimente | 100 g | 154 | 14,8 | 10,5 | 0,0 |
Stavrid afumat | 100 g | 94 | 17,1 | 2,8 | 0,0 |
Stavrid gătit | 100 g | 133 | 20,6 | 5,6 | 0,0 |
Stavrid în sos de roşii | 100 g | 110 | 14,8 | 2,3 | 7,3 |
Stavrid în ulei | 100 g | 309 | 15,6 | 27,4 | 0,0 |
Stavrid înăbuşit | 100 g | 122 | 19,6 | 4,8 | 0,0 |
Stavrid prăjit | 100 g | 190 | 20,3 | 10,5 | 3,7 |
Stavrid proaspăt | 100 g | 119 | 19,0 | 5,0 | 0,0 |
Ştiucă gătită (calorii peste) | 100 g | 98 | 21,3 | 1,3 | 0,0 |
Ştiucă în sos de roşii | 100 g | 108 | 14,2 | 4,0 | 3,6 |
Ştiucă înăbuşită | 100 g | 90 | 19,6 | 1,2 | 0,0 |
Ştiucă proaspătă | 100 g | 82 | 18,4 | 0,8 | 0,0 |
Ştiucă umplută | 100 g | 141 | 13,3 | 6,0 | 8,4 |
Stridii | 100 g | 95 | 14,0 | 0,3 | 6,0 |
Sturion gătit | 100 g | 179 | 17,7 | 12,0 | 0,0 |
Sturion în sos de roşii | 100 g | 181 | 14,7 | 12,0 | 3,4 |
Sturion înăbuşit | 100 g | 179 | 17,8 | 11,9 | 0,0 |
Sturion prăjit | 100 g | 273 | 16,0 | 17,4 | 13,2 |
Sturion proaspăt | 100 g | 163 | 16,4 | 10,9 | 0,0 |
Sturion, conservă | 100 g | 163 | 16,4 | 10,6 | 0,6 |
Ţipar afumat | 100 g | 326 | 17,9 | 28,6 | 0,0 |
Ţipar de mare proaspăt | 100 g | 93 | 19,1 | 1,9 | 0,0 |
Ţipar proaspăt | 100 g | 332 | 14,5 | 30,5 | 0,0 |
Ton în apă | 100 g | 96 | 21,0 | 1,2 | 0,0 |
Ton în ulei | 100 g | 190 | 27,1 | 9,0 | 0,0 |
Ton proaspăt | 100 g | 101 | 23,0 | 1,0 | 0,0 |
Ton sărat | 100 g | 225 | 19,8 | 16,2 | 0,0 |
Văduviţă proaspătă | 100 g | 81 | 18,2 | 1,0 | 0,0 |
Varză de mare | 100 g | 5 | 0,9 | 0,2 | 0,0 |
Fructele de mare conţin multe elemente indispensabile pentru buna funcţionare a organismului. Cea mai mare concentraţie de proteine o au creveţii şi langustele (aprox. 22%). Proteinele constituie un material reconstructiv pentru ţesuturile deteriorate şi unul constructiv pentru cele noi. În plus, ele iau parte la producţia de hormoni, enzime, anticorpi şi hemoglobină.
Tot fructele de mare conțin și cantităţi mici de grăsime (între 0,5% la raci şi 2% la homari), iar o bună parte din aceasta este reprezentată de acidul gras polinesaturat omega-3, benefic organismului. Acizii graşi omega-3 au o influenţă benefică asupra fluidităţii sângelui, astfel încât este redusă evoluţia sclerozei vaselor de sânge.
În fructele de mare și pește vei găsi şi componente minerale precum: cupru, fier și zinc (prezent mai ales în stridii, de unde și renumele de afrodisiac de care acestea se bucură), precum şi vitaminele B3(PP), B5, B6 şi B12. Fructele de mare sunt o bună sursă de oligoelemente precum: iod, fosfor, seleniu şi fluor. Seleniul este considerat un factor de frânare a dezvoltării sclerozei, prin efectul pe care îl are asupra tendinţei de coagulare a sângelui şi asupra producţiei de prostacicline. Iodul este indispensabil pentru producţia de hormoni ai tiroidei, responsabili pentru procesele metabolice.
Carnea de pește și fructele de mare - indicații și contraindicațiiÎn ultimii ani, în țările dezvoltate dar și în întreaga lume, bolile legate de stilul de viață au devenit o problemă gravă. Numeroase studii epidemiologice și clinice au demonstrat că dieta este unul dintre factorii majori care influențează sensibilitatea la bolile legate de stilul de viață. Studiile care examinează obiceiurile alimentare au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale unui consum moderat de fructe de mare și pește (1-2 porții pe săptămână).
Fructele de mare nu se recomandă copiilor mici și nici femeilor gravide sau care alăptează. Ele trebuie evitate şi de cei ce suferă de podagră sau gută, deoarece crustaceele şi moluştele conţin purine, care cresc nivelele de uree din sânge.
Fructele de mare sunt alimente sărace în calorii, de aceea ele sunt incluse în dieta mediteraneeană și pot face parte din regimul alimentar al persoanelor supraponderale, precum şi a celor afectate de maladii cardio-vasculare, respectând totuși regula de mai sus.
Deși au numeroase beneficii, carnea de pește și fructele de mare trebuie consumate cu moderație, de maxim 1-2 ori pe săptămână. Ele, aflându-se în vârful lanțului trofic, concentrează toate substanțele chimice aflate în mediul respectiv. Vorbim aici de pesticide, microplastice și metale grele precum mercurul, iar în anumite cazuri, chiar și contaminare radioactivă.
Nu în ultimul rând, este bine de menționat că o dietă sănătoasă se bazează pe un consum moderat de produse animale, precum alimentele cu pește sau fructe de mare, dar în același timp pe un consum constant și riguros de cereale și leguminoase integrale, dar și cruditați precum fructele și legumele proaspete.
Cum depozităm peștele și fructele de marePeştele proaspăt este bun de mâncat timp de numai 1-2 zile şi trebuie păstrat pe cel mai de jos raft din frigider. După ce curăţăm peştele, putem păstra fileurile acestuia timp de 6-8 săptămâni în congelator – la fel şi fructele de mare.
Peştele afumat se păstrează la temperatura de 5-6 grade C, într-un recipient închis, pentru ca mirosul său caracteristic să nu pătrundă în alte produse.
Conservele de peşte pot fi păstrate timp de 2-3 zile după ce au fost deschise, însă, conținutul lor trebuie să fie scos din cutie şi trecut într-un recipient închis.