Cum asezăm tacâmurile la masă?

Există foarte multe moduri de a pune masa. ­Modul cum asezam tacamurile la masa depinde în mare măsură de meniul planificat, de numărul de feluri de mâncare, de rangul întâlnirii, de veséla, tacâmurile şi paharele pe care le avem la dispoziţie, de numărul musafirilor şi de dimesiunile mesei. În dreptul fiecărui loc la masă începem prin a pune o farfurie de 27 de centimetri. Abia pe această farfurie se pune, în ordine, fiecare altă farfurie. Farfurioara pentru unt se aşează pe partea stângă, uneori ea poate servi şi ca farfurie pentru brânzeturi. De asupra acestei farfurii se aşează o farfurie de salată de mărime mijlocie.

Cum diferenţiem?

Cel mai uşor sunt de recunoscut tacâmurile pentru felul principal – acestea sunt cele mai mari dintre toate şi sunt aşezate cel mai aproape de farfurie. Lingura pentru supă este mare, spre deosebire de cea pentru antreuri, care este mai mică. Putem observa, așadar. că modul cum asezam tacamurile la masa nu este deloc greu.   Tacâmurile pentru peşte sunt foarte caracteristice – furculiţa are doar trei dinţi iar cuţitul are un vârf retezat oblic. Tacâmurile pentru deserturi sunt mai mici şi sunt aşezate deasupra farfuriei. De obicei pentru deserturi se folosesc o furculiţă cu trei dinţi şi o linguriţă, care este câteodată lungă – ca cea pentru café latte şi pentru îngheţată, sau o linguriţă specială pentru şerbet.

Modul de plasare a tacâmurilor

Cum așezăm tacâmurile la masă? Le aşezăm în jurul farfuriei de bază, în ordinea folosirii, începând cu partea exterioară, înspre farfurie. În partea dreaptă se află locul pentru lingură şi cuţit. Lingurile se aşează cu partea bombată în jos (cu scobitura în sus), iar cuţitul cu ascuţişul înspre farfurie. În partea stângă se pune furculiţa, tot cu partea bombată în jos. Tacâmurile de desert – linguriţele şi furculiţele mici – se aşează deasupra farfuriei. Dacă reţinem aceste principii, ne vom simţi în largul nostru la masă, iar multitudinea de tacâmuri nu ne va speria deloc.