În ciuda aspectului său, conopida este una dintre cele mai versatile legume pe care le poți cumpăra. Este ideală ca garnitură, dar rezistă și ca fel principal atunci când este prăjită sau dată la cuptor. Merge bine cu carnea și brânza, dar poate fi folosită și în combinație cu alte legume.
Lucrul pe care probabil nu îl știi este că versatilitatea conopidei vine din faptul că această legumă este floarea plantei, nu fructul sau tulpina sa modificată.
Mai multe despre sosuri cremoase de legume
Majoritatea legumelor, inclusiv conopida, sunt crocante când sunt proaspete; în consecință, trebuie fierte înainte de a putea fi folosite ca bază pentru sosuri. Fierberea trebuie făcută cu grijă: nu vrei să le lași prea mult la fiert, pentru că îți va ieși un sos lipicios.
Același lucru se aplică la conopidă: consistența potrivită este atunci când poți să o zdrobești cu o furculiță, aproape fără nici o rezistență din partea legumei. Adăugarea de puțină sare (dar nimic altceva!) în apa de fiert ajută la fierberea omogenă a legumelor.
Încearcă să obții crema la care ai visat
Ia de pe foc și scoate conopida din apă cât de repede poți. Într-un bol, las-o la scurs și la răcit. Cele mai cremoase sosuri sunt cele obținute din legume calde, dar nu fierbinți.
Fă piureul folosind un blender de mână; orice altă metodă te va duce la texturi care sunt fie prea dure, fie prea fine și fără consistență. Adaugă 20 g de unt (pentru 100 g de piure de conopidă), câteva picături de ulei de avocado și ai terminat.