Specialităţi franţuzeşti
Bucătăria franceză este considerată una dintre cele mai bune din gastronomia lumii. Felurile de mâncare franţuzeşti sunt cunoscute multora, iar reţetele din bucătăria franceză sunt transmise din generaţie în generaţie de secole, începând din Evul Mediu. Nici o altă bucătărie a lumii nu se poate mândri cu o carte de bucate scrisă în secolul al XVII-lea. Chiar şi pe vremea aceea, nu era neobişnuit să se organizeze banchete la care se serveau capodopere condimentate şi rafinate, iar bucătăria franceză se servea de regulă cu mâncăruri grase şi sosuri.
Această tradiţie a trecut în stilul modern de nutriţie al francezilor. Astăzi, aceştia folosesc legume ca supliment la mesele principale, cât şi pentru a sublinia atributele felului principal. În zilele noastre, unele dintre cele mai reputate instituţii din întreaga lume oferă clienţilor preparate din bucătăria franceză. În ciuda faptului că mâncarea pare grasă, francezii nu suferă nici de colesterol crescut nici de obezitate. Conform cercetărilor, acest lucru se datorează vinului, care face parte din orice fel de mâncare.
Câteva specialităţi franţuzeşti cunoscute în lumea întreagă sunt:- croissantele,
- eclerele,
- mousse-ul de ciocolată,
- baghetele,
- peste 300 de tipuri de brânză (ca Roquefort şi Camembert),
- supele de peşte,
- fricasse de viţel,
- fiertură de vită în vin
şi multe altele.