Sarea și zahărul sunt ingrediente importante în orice conserve, chiar și în cele făcute în casă. Se folosesc în aproape toate felurile de mâncare și nu lipsesc nici din legumele noastre în conservă.
Cu toții utilizăm, în bucătărie, sare și zahăr naturale pentru a da mai mult gust mâncărurilor și a potența și echilibra aromele ingredientelor naturale. De aceea le adăugăm și noi în apa în care punem legumele în conservă. De exemplu, doar un pic de zahăr face legumele cu multe fibre sănătoase mult mai gustoase și ușor de folosit în rețete.
În plus, sarea și zahărul pun în valoare textura alimentelor și sunt, în cantități moderate, nutrienți esențiali pentru o dieta echilibrată de zi cu zi. Lipsa sării poate duce la deshidratare, iar zahărul ne dă rapid energia de care avem nevoie.
Pe lângă valoarea lor nutritivă și gustativă, se știe de secole despre sare și zahăr că mai au o calitate: au proprietăți antibacteriene și ajută la conservarea alimentelor, chiar și a legumelor! Aceasta nu înseamnă însă că intră în categoria aditivilor alimentari cu rol de conservare (conservanților). Sunt ingrediente în toată regula, bine cunoscute și universal folosite pentru multele lor calități, dintre care conservarea alimentelor este doar una. De aceea, Comisia Europeană definește, în Regulamentul 1333/2008, aditivii drept substanțe care nu se consumă ca aliment de sine stătător și nu se folosesc nici ca ingrediente alimentare.
Puțină sare și un pic de zahăr scot în evidență gustul și textura legumelor și ajută la conservare, de aceea sunt parte și din rețetele noastre!