Bucătăria mediteraneană și „Marea îmbuibare”

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Saint-Etienne din Franţa au efectuat un studiu pe un grup de peste şase sute de pacienţi care au suferit infarct miocardic. Au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup se alimenta conform dietei tradiţionale, cu un număr redus de calorii, în timp ce al doilea grup a urmat principiile din bucataria mediteraneana, bazată pe ulei de măsline, paste, legume şi fructe proaspete, fasole, mici cantităţi de carne roşie, cantităţi mai mari de carne de pasăre şi peşte precum şi vin roşu servit la masă. Rezultatele cercetării au fost copleşitoare. După doar doi ani au fost observate mari diferenţe în ambele grupuri – în grupul „mediteraneean” s-a mărit considerabil durata de viaţă și a scăzut numărul de îmbolnăviri de cancer (cu 61%).

Masa în grădină Se bazează pe legume, plante şi ulei de măsline - exact ceea ce promovează bucataria mediteraneana. Dacă la acestea se adaugă peşte, fructe de mare, brânzeturi, paste, orez, usturoi, măsline, oregano – avem o privire de ansamblu parţială a posibilităţilor acestei bucătării. Reţeta succesului fiecărei petreceri este masa întinsă în grădină, prietenii şi delicatesele mediteraneene.   Obrigado aos Portugueses – le mulţumim portughezilor. Portughezii consideră că le datorăm gustul bucătăriei moderne. Mari exploratori şi apoi coloniștii au adus în Europa multe noutăţi cum ar fi cafeaua, zahărul din trestie de zahăr, diferite varietăţi de fasole, orezul, piperul sau cuişoarele, care toate au contribuit la bucataria mediteraneana. Tapas - O gustare din Spania

O mâncare importantă a bucătăriei spaniole sunt tapas servite în baruri şi cafenele – mici farfurioare, pline de trufandale, al căror gust este evidenţiat cu ajutorul vinului. Este la aprecierea imaginaţiei bucătarului în ce constă compoziţia tapas-ului. Pot fi măsline aromate, dar de asemenea şi o mâncare minusculă din fructe de mare. Se spune că tradiţia tapas (de la verbul ”tapar”, care înseamnă ”a acoperi”) provine din obiceiul „de bar” de a se acoperi paharele de xeres* cu o felie de pâine în scopul protecţiei împotriva muştelor. Se pare că acesta era o invenţie a barmanilor, care contau pe faptul că, mâncând această „învelitură” clienţii nu vor pleca spre casă la masă, ci vor comanda în continuare. *xeres – sherry spaniol. Bucataria mediteraneana contine foarte multe varietati.

Savoir – vivre Consumarea unei adevărate cine italiene poate părea o mare provocare deoarece nu este adecvat să se lase ceva în farfurie. Pentru a nu ofensa gazdele noastre italiene sau proprietarii restaurantelor locale, cu câteva ore înaintea cinei nu cedaţi tentaţiei unui sandwich gustos sau delicioaselor îngheţate.

Bucătăria însoritei Italia Bucătăria italiană este una din cele mai renumite bucătării, şi asta nu numai în regiunea Mării Mediterane, dar şi în întreaga lume. Spaghetele sau pizza – simbolurile sale – nu redau întreaga diversitate şi bogăţia specialităţilor celor nouăsprezece regiuni ale Italiei. Spaghetti, farfalle, tagliatelle... Greu de numărat – sunt atât de multe. Ştiai că există peste şase sute de feluri de paste? Bucataria mediteraneana este incredibil de vasta.