Se spune că preparatele din bucătăria franceză sunt cele mai bune din lume. Descoperă acum din secretele și rețetele francezilor. Mâncarea se mănâncă mai întâi cu ochii, pare să spună bucataria franceza, unde aranjarea farfuriilor și discernerea celor mai elaborate gusturi sunt forme de artă. Mai mult, această bucătărie vă poate învăța ce înseamnă rafinamentul absolut în forme dintre cele mai surprinzătoare, permițându-vă, pe această cale, să urmați diete destul de stricte și să vă bucurați, în același timp de un potpuriu de gusturi exotice spectaculoase. Bucataria franceza, inseparabilă de cultura poporului, este leagănul artei culinare şi un paradis pentru bucătari. Faima sa, cunoscută în întreaga lume, face ca aproape orice francez, indiferent de educaţie sau de mediul social să poată discuta pe teme culinare. Bucătăria este un element nelipsit al vieţii cotidiene pentru orice francez de rând, şi nu este doar o coincidenţă faptul că francezii au creat arta de a şti să trăieşti.
Ratatouille - tocană de legumeAcesta este un fel de mâncare direct din Provence, mai precis din Nisa. Ingredientul principal a ratatouille-ului îl reprezintă amestecul de legume - şi anume: roşii, ceapă, vinete, dovlecei şi ardei. Această gustoasă tocană este bună şi ca felul principal dar şi ca o garnitură la alte mâncăruri.
Delicatesele franţuzeştiLa fel ca alte bucătării naţionale, bucataria franceza este renumită prin specialităţile sale, a căror simpla lor enumerare te face să salivezi. În schimb există şi specialităţi, asupra cărora trebuie să te convingi, de exemplu cârnaţii franţuzeşti preparaţi din măruntaie. Dacă totuşi te vei încumeta să alegi specialitatea caracteristică a bucătăriei franceze, aceasta este fără îndoială, bagheta. La popularitatea ei contribuie raportul specific al francezilor faţă de produsele de patiserie. Aceasta este un element însoţitor la fiecare fel de mâncare.
MelciiMelcii îşi datorează popularitatea în bucataria franceza lui Marie-Antoine Carême – creatorul cărţii de bucate „Arta bucătăriei franceze”. Aceşti mici melci, preparaţi cu unt, usturoi şi pătrunjel, au devenit aşa de populari, încât au fost create farfurii speciale cu adâncituri pentru melci şi cleşti cu ajutorul cărora se ţine cochilia fierbinte, făcând posibilă înfigerea furculiţei cu doi dinţi în melc. Amatorii acestor melci câteodată nu îşi dau seama prin ce proces complicat de preparare trec melcii, înainte să ajungă în farfurie. Pentru ca organismul lor să fie curăţat de resturile de mâncare, sunt supuşi unei lipse de hrană timp de 10 zile. În continuare aceştia sunt spălaţi de mai multe ori, sunt fierţi, răciţi şi din nou fierţi de trei ori. Odată răciţi sunt introduşi în cochiliile sterilizate, care unse cu unt de usturoi pot fi servite pe farfurie.
Bogăţia de brânzeturiIncredibila diversitate regională a Franţei, precum şi climatul schimbător, peisajul, varietatea raselor de animale domestice sunt reflectate în numeroasele tipuri de brânză, în număr de circa 370. În funcţie de mijloacele de producţie, pot fi diferenţiate următoarele tipuri: brânzeturi proaspete, brânzeturi moi acoperite cu mucegai alb, brânzeturi cu coajă, brânzeturi cu mucegai albastru natural, brânzeturi din lapte de capră, presate la cald sau la rece. Brânza constituie un element caracteristic al mesei franceze, poate fi servită la prânz şi la cină pe tavă de lemn.
VinulFrancezii beau vin în loc de apă, lapte, ceai sau bere. Le-ar fi dificil să trăiască fără cel puţin un pahar în timpul unei mese delicioase. Zilnic, se bea un vin mai puţin cunoscut, adesea provenit din mici podgorii locale, în schimb la sărbătorile mai importante, se consuma vinuri de marcă şi cunoscute. Se estimează, că francezul de rând consumă 100 de litri pe an din această băutură alcoolică nobilă.
Meniul zileiFrancezii aleg foarte atent produsele pentru fiecare masă, meniul este dependent de sărbătoarea din calendar, în funcţie de importanţa sa, de momentul zilei sau pur şi simplu capriciul sau imaginaţia bucătarului. Ora meselor se schimbă în funcţie de regiune, însă putem să admitem, că micul dejun, format din cafea, ceai sau ciocolată fierbinte servite împreună cu un corn cu gem, este consumat între orele şapte şi zece dimineaţa. Prânzul este servit la amiază, iar cina, care începe cu o supă - în jurul orei douăzeci.
Reţetele din bucataria franceza