Integrarea iaurtului în amestecuri de legume nu este atât de complicată pe cât ar părea la prima vedere. De fapt, iaurtul este o bază excelentă pentru sosurile adiacente de salată și pentru dressing-uri, în special pe perioada verii.

Pentru sosuri adiacente

Spre deosebire de sosurile obișnuite sau de dressing-uri, sosurile adiacente sunt puse în vase separate, iar cei care mănâncă trebuie să înmoaie mâncarea înainte de a o consuma. Acestea nu adaugă numai gust: adaugă mâncărurilor și arome noi, și, mai important, texturi noi. Și iată exact locul unde iaurtul strălucește pe deplin:

  1. Folosește o combinație de iaurt și usturoi pentru a crea un sos adiacent perfect echilibrat pentru legumele conservate pre-tăiate.
  2. Pentru sosuri adiacente mai consistente (cum sunt cele pe bază de maioneză), iaurtul poate fi folosit pentru a ușura sosul: două treimi iaurt și o treime maioneză vor da tocmai acest efect. Când sunt folosite pentru legume, aceste sosuri adiacente pot fi îmbogățite cu piper proaspăt măcinat (negru sau verde), semințe de susan sau chiar sumac.

Pentru dressing-uri

Dressing-urile și sosurile de salată sunt puse peste legume conservate sau proaspete pentru a crea amestecuri complexe. Folosește iaurt cu conținut redus de grăsime, pentru a evita prea multe grăsimi în salatele tale. În plus, ar trebui să reții următoarele lucruri: 

  • Iaurtul tinde să se dezintegreze rapid, așa încât trebuie să îl pui în bol chiar înainte de a servi salata.
  • Dressing-urile pe bază de iaurt sunt ideale pentru zilele de vară, datorită efectului lor răcoritor și revigorant.

Nu folosi prea mult iaurt, întrucât acesta va destabiliza amestecul final: cantitatea de iaurt pentru dressing este de maxim 100 g la 300 g de legume.