Din punct de vedere istoric, carnea face parte din bucătăria tradițională franțuzească. Deși de Paște tradițional se mănâncă pulpă de miel, carnea de vită este regăsită cel mai des în meniu. Pot-au-feu sau boeuf bourguignon: fiert sau înăbușit. Bogat în carne (vită, vițel sau organe), pot-au-feu conține și legume de iarna, precum praz, țelină, morcovi, napi și bineînțeles, cartofi. Cel mai ușor este de făcut atunci când ai prin frigider carne rămasă de la alte preparate. Poți face un hachis parmentier: un strat de carne tocată, acoperit cu un delicios strat de piure de cartofi, apoi presărat deasupra pesmet sau brânză rasă, înainte de a băga vasul la cuptor. O rețetă clasică, ușor de preparat, îndrăgită în varianta sa tradițională sau modificată, de exemplu cu țelină și morcov. Pentru un preparat rapid, friptura și tartarul de vită au întotdeauna succes, mai ales cu o garnitură de cartofi prăjiți.
Tot ce este din carne de porc, este gustosȘuncă crudă sau fiartă, untură, salam, cârnați și alte produse din porc: multe rețete franțuzești conțin porc. Se poate mânca cu fasole albă fiartă ori cu varză călită, sau într-un quiche lorraine, unde untura se combină perfect cu smântâna și ouăle. În categoria rețetelor ușor de preparat, regăsim și jambonul afumat cu linte, o rețetă tradițională care a trecut testul timpului. Aceasta devine și mai gustoasă dacă adaugi un strop de vin alb în timp ce o prepari. Tot pentru mesele rapide, avem și clătitele cu șuncă. Acestea sunt foarte bune, la fel ca și Croque-Monsieur, cu o porție generoasă de brânză. Aceste rețete aromate se pot adapta ușor, cu sau fără brânză, cu sau fără șuncă și poți introduce și câteva legume (morcovi, dovlecei sau spanac)
Varză, cartofi și alte legumeRețetele franțuzești sunt bogate și în legume... adesea cu smântână și brânză, cum ar fi cartofii gratinați. Aceste preparate sunt ideale ca și garnitură pentru puiul prăjit, o rețetă rapidă și grozavă pentru ocazii speciale. Dacă îți plac legumele în quiche, piure sau într-o salată, este de asemenea o variantă să le reutilizezi în rețete dulci precum crumble și clafoutis. Clafoutis-ul cu cireșe este delicios, dar este gustos și în varianta savuroasă cu praz și șuncă.
Roșiile provence și ratatouille-ul din sudul Franței sunt foarte cunoscute. Pentru un preparat plin de arome, trebuie ca roșiile, dovleceii și vinetele să fie în sezonul de vârf.
Aceste rețete de familie trezesc mereu amintiri!