În tendinţe, tot ce este vechi, este readus la viaţă. Cea mai la modă revenire este ceaiul matcha. Despre matcha se vorbește de secole întregi, însă abia recent a invadat cafenelele urbane și este folosit în tot felul de rețete.
Ce este ceaiul matcha?"Matcha" înseamnă "ceai sub formă de pulbere" şi se referă la ceai verde sub formă de pulbere. Pentru a face matcha, frunzele de ceai verde sunt strivite de pietre şi transformate într-o pulbere fină, care este ulterior amestecată cu apă caldă (nu clocotită) până când amestecul devine spumos. Preparatul este piatra de temelie a ceremoniei ceaiului japonez.
În timp ce ceaiul verde a fost asociat cu o mulţime de beneficii pornind de la proprietăţile sale antioxidante, la stimularea metabolismului si protejarea pielii, matcha le duce pe toate la nivelul următor.
Ceaiul Matcha este, în principiu un ceai verde amplificat, deoarece se consumă întreaga frunză de ceai. Sorbind doar o ceaşcă de ceai sub formă de pulbere este la fel de benefic precum consumul a 10 ceşti de ceai verde fiert.
Matcha are de asemenea mai multe proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice faţă de alte ceaiuri verzi.
Ceaiul verde, are în general multe beneficii asupra sănătatăţii, dar din moment ce atunci când bei ceai matcha poţi să ai parte și de alte avantaje suplimentare cu fiecare înghiţitură, vei dori şi tu cu siguranţă să îl încerci.